Active preporučuje povodom Evropske sedmice robotike: Deset filmova s robotima


U duhu Evropske sedmice robotike koja se obilježava od 23. do 29. novembra, pripremili smo listu od deset filmova posvećenim robotima i njihovom mogućem utjecaju na naše živote.

Napomena: posebno smo se pobrinuli da predstavimo filmove u kojima roboti imaju centralnu ulogu i čine glavnu okosnicu radnje.

Robot & Frank (2012)

Biblioteke se zatvaraju, a roboti postaju korisni kućni radnici. Frank (Frank Langella) je stariji pljačkaš koji ima problem s pamćenjem. Hunteru (James Marsden), njegovom sinu, dosadno je brinuti se o njemu i obezbjeđuje mu robota pratioca. Planove mu pokvari Frank koji odlučuje iskoristiti robota za pljačku mrskog mu susjeda.

Real Steel (2011)

U bliskoj budućnosti, roboti će preuzeti bokserski ring od ljudi. Charlie Kenton (Hugh Jackman) je bivši bokser i mali promotor koji pokušava zaraditi bogatstvo koristeći zakrpljene robote u nedozvoljenim borbama. Zateče se u velikoj dilemi kad shvati da njegov 11-godišnji sin vjeruje da robot, pronađen na hrpi smeća, ima ono što je potrebno da pobijede.

Ex Machina (2014)

Caleb (Domhnall Gleeson) pobjeđuje na takmičenju u programiranju i provodi sedmicu s Nathanom (Oscar Isaac), izvršnim direktorom najveće svjetske internet kompanije. Kad stigne u Nathanov planinski dom, saznaje da će komunicirati s robotom Avom (Alicia Vikander), odnosno s umjetnom inteligencijom (AI). Kako vrijeme prolazi, Caleb počinje shvaćati da stvari nisu tako sjajne kao što se čine.

Ghost in the Shell  (1995)

Kiborg policajac (Kusanagi Motoko) lovi hakera pod imenom Puppet Master.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

David (Haley Joel Osment), dječak robot, treba da zamijeni sina Monice (Frances O’Connor) koji je u kriostazi i pati od neizlječive bolesti. David, kao prvi robot koji ima osjećaje, stvara snažnu vezu sa svojom surogat majkom, ali se nalazi u teškoj situaciji jer je otkriven lijek za bolest njenog pravog sina.

Wall-E (2008)

Robot za skupljanje smeća ostavljen je na Zemlji da počisti nered. S jedinim prijateljem – žoharom, Wall-e (Ben Burt) provodi vrijeme radeći svoj posao sve dok ne upozna EVE (Elissa Knight). EVE je poslana na Zemlju kako bi saznala da li je Zemlja sigurna za život, ali ju je uhvatila pješčana oluja od koje je Wall-E spasio.

The Iron Giant (1999)

Ovo je priča o Hogarth Hughesu (Eli Marienthal), devetogodišnjem dječaku koji se sprijatelji s nevinim ogromnim robotom iz svemira. U međuvremenu, paranoični agent vlade Sjedinjenih Američkih Država po imenu Kent Mansley stiže u grad, odlučan da eliminira diva po svaku cijenu. Na Hogarthu je da ga zaštiti tako što će ga držati na smetljištu Deana McCoppina.

Her (2013)

Theodore (Joaquin Phoenix) prolazi kroz krizu. Razvodi se od supruge nakon dugogodišnjeg braka i polako se odvaja od svojih prijatelja. Nailazi na OS1, operativni sistem koji ima oblik malog elektronskog uređaja. Njeno ime je Samantha (Scarlett Johansson). Možemo vidjeti kako njihova veza raste (i propada?) dok oni provode sve više vremena zajedno.

Big Hero 6 (2014)

Hiro Hamada (Ryan Potter), robotski štreber, otkriva Baymaxa (Scott Adsit), zdravstvenog robota na naduvavanje koji je u skoroj prošlosti napravio njegov brat Tadashi (Daniel Henney). Hiro i Baymax udružuju se s još četiri štrebera kako bi spasili svoju domovinu San Fransokjo od super zlikovca koji pokušava preuzeti Hirov izum nakon tragične nesreće koja mu je promijenila život.

Blade Runner (1982)

Rick Deckard (Harrison Ford), blade runner, primoran je da izađe iz penzije kako bi uhvatio četiri odbjegla replikanta. Replikanti su humanoidni roboti napravljeni da pomognu društvu, a koji su zabranjeni nakon pobune u koloniji izvan svijeta.

Svaki od ovih filmova ima svoj specifičan ton, bilo da je mračan ili dirljiv. Svaki od njih istražuje možebitnu stvarnost u kojoj roboti dublje razumiju svijet u kojem su se našli.

Javite nam koji ste film odabrali za gledanje!

IZVOR: IMDb

FOTO: pixabay.com, Grégory Sacré, WARNER BROS. PICTURES, A24, LIONSGATE, Disney, Pixar, DREAMWORKS, STAGE 6.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist