“We make democracy” – Neformalno obrazovanje u fokusu susreta u Ljubljani


Nakon kick-off webinara koji je održan u online formatu u mjesecu maju i prvog susreta učesnika uživo u švicarskom gradu Zugu, u okviru We make democracy projekta održan je i četverodnevni susret prve grupe učesnika.

U periodu od 01. do 05. decembra, učesnici prve grupe sastali su se u Ljubljani, gdje su zajedno sa trenerima i ekspertima intenzivno radili na temi „Kako osnažiti nosioce promjena kroz neformalno obrazovanje?”

Klemen Balanč, jedan od trenera i predstavnik organizacije Mreža MaMa, smatra da je neformalno obrazovanje jedan od najvažnijih mehanizama socijalnog uključivanja mladih, izgradnje kompetencija, preduzetničkog načina razmišljanja, njegovanja stavova aktivnog građanstva, psihološke podrške mladima, itd.

“Omladinski centri i omladinski rad su najvažniji mehanizmi podrške mladih koji im pomažu razviti njihov potencijal na način na koji to možda ne mogu učiniti u formalnim okvirima u školama” – izjavio je Klemen.

RAD NA INICIJATIVI

Tokom četverodnevnog susreta, članovi grupe radili su na razradi ideja koje su osmislili za vrijeme prvog susreta u Švicarskoj. Ovog puta, učesnici su detaljnije radili na prikupljanju materijala, kao i planiranju konkretnih aktivnosti koje će biti realizovane u narednoj godini.

Učesnici su drugog dana imali priliku čuti iskustva četvero slovenskih eksperata čije će se priče naći u brošuri koja će objedniti sve primjere dobre prakse u radu s mladima. Pored njihovih priča, u brošuri će se naći i priče eksperata iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije i Švicarske, tj. iz svih zemalja iz kojih dolaze učesnici/e projekta.

U naredom periodu, članovi grupe iz ovih zemalja, radit će individualno na pripremi tekstova.

Uz brošuru, učesnici će kao alat kreiran u okviru inicijative prezentovati i četiri epizode „We make democracy“ podcasta s ekspertima:

– Klemen Balanč, Mreža MaMa

– Ana Marija Lukenda, SFYM (Slovenian Falcon Youth Movement)

– Nežka Agnes Vodeb, Zavod BOB

– Damjan Vinko, Fondacija Studentski Tolar

Krajnji cilj inicijative EduAction je omogućiti osobama iz nevladinog sektora pristup informacijama o dobrim praksama iz drugih zemalja o korištenju neformalnog obrazovanja za osnaživanje mladih.

Kao finalni događaj, u sklopu inicijative će biti održana i online konferencija na kojoj će biti predstavljena brošura o primjerima dobre prakse u neformalnom obrazovanju mladih, kao i pomenuti podcasti s ekspertima.

ISKUSTVA UČESNIKA/CA

Ponovni susret učesnika/ca u Ljubljani bio je prilika za zbližavanje, razmjenu mišljenja i ideja i diskusiju.

Žaklin Ferencek, dvadesetpetogodišnja učesnica iz Slovenije, otkrila nam je razloge zbog kojih je odlučila biti dio We make democracy projekta:

“Nikada nisam bila u kontaktu niti sam radila s ljudima s Balkana, iako je Slovenija bila dio Jugoslavije. Vidjeti kako su problemi slični, samo iz drugačije perspektive, bilo je nevjerovatno iskustvo za mene.”

Cijeli razgovor sa Žaklin, uskoro ćete moći pogledati i u našem “We make democracy” podcastu, na društvenim mrežama RadiYa Active.

Ovog puta, susretu su prisustvovale i učesnice koje su bile spriječene da učestvuju tokom razmjene u Švicarskoj. Jedna od njih je i Anida Gjurgjiali, kosovarska predstavnica i učesnica, koja je s nama podijelila svoje utiske.

“Biti dio posjete u multikulturalnom okruženju je korisno iskustvo, i s profesionalnog i s ličnog aspekta, jer razvija vaše horizonte i otvara vaš um za nove ideje, mišljenja i projekte. Imala sam priliku da doživim sve prethodno navedene stvari tokom susreta u Ljubljani.”

Michéle Häfliger, švicarska učesnica i predstavnica, ističe da je We make democracy njen prvi internacionalni projekat u kojem učestvuje: “Uživam i zanimljivo mi je kako možemo zajedno raditi.

“Željela sam učestvovati u projektu u kojem zaista mogu raditi na nečemu konkretnom i to je ono što mi se također sviđa ovdje u Sloveniji, što smo dobili  priliku da napravimo veliki projekat, zanimljive i interesantne stvari za samo nekoliko dana.”

Prva grupa nalazi se na pola puta do ostvarenja ciljeva svoje akcije, a u narednom periodu radit će na finaliziranju brošure, emitovanju podcasta i finalnom događaju. Ovom prilikom vas pozivamo da pratite društvene mreže “We make democracy” podcasta i realizaciju svih preostalih planiranih aktivnosti.

Preostale dvije grupe tek očekuju tematske posjete, i to u Bosni i Hercegovini u mjesecu martu i Albaniji u mjesecu maju. U mjesecu septembru 2022. godine, učesnike svih grupa očekuje ponovni susret na završnoj konferenciji u Švicarskoj.

Fotografije: SAJV


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist