Deda Mraz huška narode u BiH


Osvanuo jedan bilbord, stanovništvo šokirano! Osvanuo drugi bilbord, stanovništvo opet šokirano! Prefarban drugi bilbord, stanovništvo zbunjeno. Stanovništvo se onda dohvatilo tastature i komentara na društvenim mrežama. Kraj drame.

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika u Bužimu je osvanuo bilbord s čestitkom povodom pomenutih praznika. Bužim je općina u kojoj veliku većinu stanovništva čine ljudi muslimanske vjeroispovijesti. Kratko nakon postavljanja, naređeno je da se bilbord ukloni. Kako kažu vlasti ovog mjesta, poruka na bilbordu “ne priliči ni mjestu ni vremenu.” Vlasti su naglasile i da: “Poštujemo svakoga i svačije, ali svoje ne damo.”

Koje drugo vrijeme, osim ovog vremena pred praznike, je pravo vrijeme za ovakvu poruku pitanje je koje ostaje nerazjašnjeno.

A onda mediji dočekaju ovu vijest objeručke pa naslovom poruče da Bužim protjeruje Božić. Kažu da jedni huškaju druge ili drugi huškaju ove prve dok izvještavaju o porukama bilborda. Da li mediji i političari ruku pod ruku huškaju narode Bosne i Hercegovine jedne protiv drugih također ostaje “nerazjašnjeno”.

Drugi grad u Bosni i Hercegovini koji je protiv Božića je Zenica. Poruka na bilbordu u Zenici je također poručila da Deda Mraz nije “naš” nego “njihov”. U isto vrijeme, članovi Interventne službe za spašavanje Živinice obučeni u odijelo Deda Mraza uljepšali su dan najmlađim pacijentima Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla. U Klinici se trenutno na bolničkom liječenju nalazi pedeset i šestero djece, a mnogoj od njih ovaj prizor izmamio je suze radosnice.

Jasno je da stanovnici Bosne i Hercegovine, generalno Balkana, nikad neće znati šta znači i kako izgledaju potpuni mir i prijateljstvo.

Dolazimo do zaključka da je sve u ovoj zemlji huškanje, pa čak i čestitka koja kaže “Sretna Nova godina”, a da je Deda Mraz ništa drugo do jedan užasni zlikovac.

Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu!

Napomena: Tekst sadrži tragove sarkazma i ironije.

Izvor fotografije: rtl.hr


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist