Otvorene prijave za prvu zeničku eko trku “Steel Trail Zenica”


Prva zenička eko trka, nazvana Steel Trail Zenica, održat će se na Smetovima krajem mjeseca marta.

Modern Escape Europe, u saradnji s Rijeke BiH “Budi promjena”, organizacijom i-dijaspora iz Švicarske, Azimuth 135 i TK 072, organizuje prvi sportski događaj na otvorenom od 25. do 27. marta 2022. godine. Eko trka i program Outdoor Weekend Zenica održat će se na zeničkim Smetovima.

Staze

Zelena trka imat će tri različite rute;

  • Veliki Smet – trka na 20 km
  • Mali Smet – trka na 10 km
  • Pikolo Smet – dječija utrka na 2 km.

Pored glavnog događaja utrke, planiran je i Outdoor Weekend, s ciljem okupljanja i zbližavanja zajednice kroz tri produktivna i dinamična dana.

Aktivnosti

Outdoor Weekend će donijeti i aktivnosti poput:

-gledanja zvijezda

-planinarenja za djecu i roditelje

-zajedničke šetnje kombinovane s prikupljanjem otpada

-različitih panela o reciklaži i zaštiti prirode

-Zelene Akademije

-sadnje drveća

O čitavom događaju, planiranju, i realiziranju, za RadiYo Active je govorila Elma Kablar, jedna od začetnica ideje o zeničkoj zelenoj trci i profesionalna trail trkačica:

“Ova trka je poklon gradu Zenici, u martu se obilježavaju i “Zeničko proljeće” i rođendan našem gradu. Outdoor Weekend Zenica svima postavlja dobar primjer.”

Prva zenička eko trka

Ciljevi

Navodi da je svrha ovog događaja promovisanje brige o našoj okolini, s fokusom na ukazivanje na prekomjerenu upotrebu plastike u svakodnevnom životu.

Zelenom trkom će se apelirati da se Smetovi proglase nacionalnim parkom kako bi se zaštitile prirodne ljepote te planine.

Po riječima Elme Kablar, problemi koji se što prije moraju riješiti su pretjerana vožnja kvadovima na za to nepredviđenim putevima, odlaganje otpada na zelenim površinama, nekontrolisana sječa drveća.

U sklopu trke na stazama će biti postavljene drvene markacije umjesto uobičajenih plastičnih, što je sljedeći korak u borbi protiv zagađenja okoliša.

Trkače će pratiti volonteri koji će čistiti puteve, a u planu su i zagovaranja donacija za stalne kante za otpad koje će biti postavljene na Smetovima.

Međutim, kako bi sve moglo biti održivo, osnivači utrke javno pozivaju na, ne samo dodatne volontere, nego i na saradnju ostalih nevladinih i vladinih organizacija.

“Bez timskog rada je nemoguće promjene praviti, pozivamo na saradnju, bez obzira da li je to saradnja u učešću ili u samoj podršci. Uvijek bismo rado prihvatili vašu pomoć”, govori Elma Kablar.

Kako biste ih kontaktirali i pratili daljnja planiranja događaja, posjetite njihove Facebook i Instagram.

Kablar ističe da će event biti podržan u velikom broju i od lokalnih i od stranih ljudi koji su motivisani ovom novinom.

Očekuje se oko 350 trkača, ne računajući ogromnu podršku koju će imati.

Prijave

Bilo da je to trka na 10 km, kojoj svi mogu prisustvovati jer će biti organizovana s takvim vremenskim limitom da ju je moguće završiti srednje brzim hodanjem, ili ipak malo zahtjevnija trka na 20 km, prijaviti se može svako ko ima želju za nezaboravnim iskustvom na linku.

Obje trke su kružne – počinju i završavaju kod spomenika Smetovi.

FOTO: Steel Trail Zenica


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist