#1 RADIYO ACTIVE SESSION: TROJICA


RadiYo Active Session je dio novog sadržaja u produkciji studija Active. Svakog mjeseca na zvaničnom YouTube kanalu RadiYa Active očekuje vas polusatni muzički session alternativnih bh. bendova.

Ovakav sadržaj ima za cilj promociju bendova i muzičara koji stvaraju autorsku muziku i žele medijski prostor kako bi se predstavili široj publici.

Premijera RadiYo Active Sessiona zakazana je za nedjelju, 16. januara, u 20h, a svi gledatelji/ce moći će uživati i plesati uz ritmove zeničkog benda Trojica.

Bend Trojica je tročlani muzički sastav nastao 2015. godine, a koji trenutno čine gitarista Aldin Šehić, basista Besir Maglić i bubnjar Zoran Čurić. Na samim počecima bend je bio u drugačijem sastavu, a nekadašnji članovi bili su Duško Kostić, Imran Maglajlić i Adem Zečak.

Prva pjesma benda Trojica

Video za pjesmu Sivo je snimljen je u julu 2015. godine. Pjesma je idejno vezana za uvijek aktuelno zagađenje u Zenici. Uspostavljena je saradnja s Lokalnim timom ONAuBiH Zenica i Eko Forumom Zenica koji je video za pjesmu zvanično prikazao na premijeri bosansko-češkog filma Za čist zrak i vodu u septembru 2015. godine u nekadašnjem Multiplex kinu u Zenici.

Video za pjesmu Sivo je

Novi album od deset pjesama je snimljen prošle godine, ali još nije gotov. Gledatelji/ce će u ovoj muzičkoj sesiji imati priliku čuti tri stare i dvije nove pjesme, kao i recitaciju poezije Mike Antića Gledanje u dlan u izvedbi zeničkog viteza bibliotekara – Maše Mehmedovića.

U nastavku možete pročitati intervju s Aldinom Šehićem, frontmenom grupe Trojica.

RadiYo Active: O čemu govore vaše nove pjesme?

Aldin Šehić: Ovo sada što se snima uglavnom neće biti šaljivog karaktera. Ima veselijih stvari, ali ima puno više ozbiljnih nego što je bilo prije; to ide s godinama. Jer kako starimo, realnost koja nas okružuje izgleda nekako okrutnija zbog milion stvari – zbog kredita i zbog nekih životnih pitanja.

Ko je autor vaših novih pjesama?

Ja, nema ko drugi. Proces, odnosno kako smo došli do ovoga što je snimljeno dosad, je drugačiji nego prije. Prije kod kuće poredam sve, snimim, pošaljem ljudima da čuju i onda se malo mijenja aranžman. Ovo je bukvalno bilo – donesem ja na probu u svesci zapisane pjesme. Tako da sve bendovski zvuči koherentnije i sadržajnije nego što je bilo prije.

Kako mislite predstaviti vaš album, s obzirom da još traje epidemija koronavirusa?

Ni meni, a ni ostalima se ne žuri upravo zbog toga jer nemaš sad gdje da sviraš, nema gdje da se ta koncertna aktivnost provodi sa sigurnošću. U ovakvoj situaciji ne znam šta će biti za tri dana, kamoli za godinu dana, tako da nismo još o tome razmišljali.

Gdje snimate i imate probe pjesama?

Bubanj, bas, gitara su snimane u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, a probe imamo u studiju RadiYa Active u kojem radimo i na produkciji pjesama.

Kad ćete plasirati javnosti vaš album?

U svakom slučaju do kraja godine, ne znam tačno kad. Milion je faktora. To se sve treba smiksati i onda da negdje ide na master. Dvije pjesme su gotove, a ovih ostalih osam treba dobro preslušati.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist