POZIV ZA FER ŠKOLU: FEMINIZAM I RELIGIJA


Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije, kako sekularne tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje – makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima? Može li se istovremeno biti feminist/ica i vjernik/ca?

Ako je odgovor na ova pitanja pozitivan, onda vam preporučujemo da se prijavite na prvu online FER školu: Feminizam i religija. FER škola je namijenjena ženama i muškarcima koji žele akademski propitivati svoja uvjerenja, stavove, znanja i prakse o ljudskim pravima i slobodama i koji žele istraživati na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena i muškaraca u porodici i društvu.

Cilj FER škole je dekonstrukcija temelja rodnih stereotipa i konstrukcija egalitarnih rodnih modela koji svoja uporišta nalaze u znanstvenim i religijskim argumentima. Metodom feminističke antropologije, historijskog kriticizma, hermeneutike sumnje i rodno senzibilne lingvistike bit će analizirani klasični i suvremeni filozofski, teološki, historijski, sociološki i drugi izvori.

FER škola je namijenjena onima koji žele pratiti kurseve na akademskoj razini (tri sata predavanja sedmično, diskusije i pisanje završnog akademskog rada).

U ljetnom semestru FER škole (01. 02. 2022. – 13. 05. 2022.) nudimo pet kurseva u sljedećim terminima:

Religija, rod i mediji = ponedjeljak, 19.00 – 20.30
Rod, religija i izgradnja mira = utorak, 17.30 – 19.00
Filozofija i rod = srijeda, 18.00 – 19.30
Religija i rodno zasnovano nasilje = četvrtak, 19.00 – 20.30
Povijest feminizma na Istoku i Zapadu = petak, 18.30 – 20.00

Sudionicama i sudionicima FER škole predavanja i literatura za svaku sedmicu bit će dostupni na Moodle platformi. Sudionici i sudionice su obavezni pročitati predavanje i literaturu i pripremiti se za diskusiju koja će se za svaki kurs održavati prema gore navedenim terminima. Sudjelovanje u diskusijama i ispunjavanje predviđenih sedmičnih zadataka je obavezno. Dozvoljena su tri izostanka uz najavu. Sudionici i sudionice, koji su redovito sudjelovali u izvođenju nastave i napisali završni akademski rad, dobit će na kraju kursa certifikat s listom tematskih cjelina svakog kursa (ukupno 45, što je ekvivalent 4 ECTS koja se na nekim fakultetima i priznaju).

Prijava za upis treba sadržavati:
1. Motivacijsko pismo
2. CV

Prijavu do 25. 01. 2022. možete dostaviti na adresu: ferskola.tpo@gmail.com.
Odgovor na prijavu dobit ćete najkasnije do 28. 01. 2022. godine.

FER ŠKOLA JE BESPLATNA

FER školu organiziraju TPO Fondacija iz Sarajeva u partnerstvu s Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša. Više informacija o FER školi vidi na LINKU.

Akademske direktorice: v.prof.dr. Zilka Spahić Šiljak i dr.sc. Jadranka Rebeka Anić.

Poziv preuzet s Facebook stranice TPO Fundation.
Naslovna fotografija preuzeta sa web lokacije savjetnici.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist