Premijera predstave “Ugasimo svjetlo”


Jučer je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana press konferencija za medije na kojoj je najavljena premijera predstave Ugasimo svjetlo. Predstava je djelo redateljice Lajle Kaikčija, a rađena je po predlošku istoimenog teksta autorice Lejle Kalamujić.

Press konferencija

Kalamujić je rekla da je tekst pisala tijekom prvih mjeseci pandemije. Podsjetila je da je već imao scensko čitanje na Festivalu bh. drame te izrazila zadovoljstvo zbog inicijative redateljice Lajle Kaikčija da i ovaj njen tekst uprizori.

Lejla se već dokazala kao vrlo dobra sipsateljica, a sada gradi ime i u dramskoj književnosti. Njena suptilnost, izbor tema, senzibilnost dok priča priče zaista kupuju ljude. Ono što Lejla radi ima dušu, a čini mi se da smo to uspjeli prenijeti i na ovu predstavu“, rekla je redateljica predstave.

Kaikčija je također istaknula da je rijetka prilika raditi po tekstovima koji imaju samo ženske likove, a posebno ženske likove zrelije dobi. Smatra da je ova predstava izvrsna prilika za glumice Faketu Salihbegović-Avdagić i Sabinu Kulenović, koje tumače glavne likove u predstavi, a koje su kroz pripremu i rad na njoj imale priliku pokazati raskoš svog talenta.

Ima jedna prednost kad čovjek radi u pozorištu, ono što se inače zaboravilo u svijetu, a to je da se razgovara. Ovdje ljudi čuju jedni druge. Da je sreće da se svi međusobno slušamo i da razgovaramo, mislim da bi ovaj svijet bio bolji“, rekla je Sabina Kulenović.

Kulenović smatra da žene imaju senzibilitet da idu naprijed, da imaju hrabrosti da prozbore o nečemu što postoji otkad je svijeta i vijeka i da čovjeka treba posmatrati iz pozicije čovjeka. Dodaje da je ljude potrebno svakodnevno upozoravati na to da, prije svega, budu ljudi, a kako kaže, ova predstava upravo o tome i govori.

Premijernu izvedbu predstave Ugasimo svjetlo možete pogledati u BNP Zenica, na Maloj sceni “Žarko Mijatović”, 20. januara 2022. godine, u 19:30h. Riječ je o 748. premijernoj izvedbi jedne predstave u BNP Zenica, ističe uprava ove pozorišne kuće.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist