Danas je Međunarodni dan zagrljaja


Međunarodni dan zagrljaja je praznik ozvaničen 1986. godine u Michiganu, a obilježava se 21. januara. Utemeljio ga je Kevin Zaborney kako bi ljude diljem svijeta ohrabrio na što više grljenja.

Psihologinja Dragana Đokić kaže da je dodir neophodan za ljudsko postojanje.

“Putem dodira komuniciramo, iskazujemo svoje potrebe, namjere i osjećanja. Dodir nam može pružiti osjećaj sigurnosti, zaštiti nas i ohrabriti. Zagrljaj je važan! Zagrljajem možemo poslati snažnu poruku koja se često ne može iskazati riječima. Od zagrljaja obje osobe imaju podjednak benefit. I onaj ko grli i onaj ko je zagrljen”, dodaje Đokić.

Zagrljajem se u našem tijelu smanjuje razina stresa, anksioznosti i depresije. Psihologinja Đokić kaže da zagrljaj pospješuje povećano lučenje hormona koji čine da se osjećamo dobro, a umanjuje lučenje kortizola, hormona koji je odgovoran za stres.

Neka vaši zagrljaji što duže traju! Osjetite otkucaje srca druge osobe, to je privilegija.

Zagrljaj nije samo izraz bliskosti, ljubavi, simpatije ili spajanje dva tijela, već je i ljudska potreba. Njime jačamo međuljudske veze, stvaramo povjerenje i osjećaj sigurnosti.

“Zagrljajem iskazujemo pažnju, ljubav, podršku ili ohrabrenje. Dodirom stavljamo drugoj osobi do znanja da smo tu za nju, da je držimo čvrsto i da će sve biti dobro. Zagrljaj je univerzalan jezik. Svi ga možemo razumjeti, bez da kažemo ijednu jedinu riječ. U tome jeste ljepota zagrljaja. Ne dodirujemo samo tijelo već i dušu druge osobe, ali isto tako ta duša dodiruje i našu dušu”, kaže psihologinja Đokić.

Smatra da je važno ne zaboraviti da grlimo i sami sebe: “Postoje sjajne vježbe koje nas uče da zagrlimo sebe i pružimo sebi ljubav kao što je pružamo drugima. Grlite druge i sebe. Srećan 21. januar!”

Screenshot/ Instagram – Psihološka laboratorija

Psihologinju Draganu Đokić iz Psihološke laboratorije možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Tamo možete pronaći odgovore na razna pitanja i vježbe koje možete raditi sami.

Naslovna fotografija preuzeta sa sibenskiportal.hr


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist