Nova godina kroz vremenske zone


Početak Nove godine diljem svijeta obilježava se i slavi čak trideset i osam puta. Od trenutka kad u maloj pacifičkoj otočnoj zemlji Kiribatiju (njenom najistočnijem atolu Kiritimatiju ili Christmas Islandu) otkuca ponoć, proći će dvadeset i pet sati prije nego posljednji najzapadniji naseljeni teritorij na planeti Zemlji, Američka Samoa, uđe u Novu godinu. Još sat vremena proći će dok ponoć otkuca na najzapadnijim nenaseljenim otocima u Tihom okeanu koji pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama – Otoku Baker i Otoku Howland.

Planeta Zemlja je podijeljena na 24 standardne vremenske zone koje su određene prema geografskoj dužini čija je osnovna mjera meridijan i od kojih svaka predstavlja jedan od 24 sata koliko našoj planeti treba da se okrene oko svoje ose. Središnji meridijan prema kojem se određuju sve ostale vremenske zone prolazi kroz engleski gradić Greenwich. Ako se krećemo prema istoku, svakoj vremenskoj zoni dodajemo jedan sat. Ukoliko krenemo prema zapadu, svakoj vremenskoj zoni oduzet ćemo jedan sat.

Ako krenemo prema istoku u trenutku kad, naprimjer, u Greenwichu otkuca 15h, u Zenici će biti 16h, u Bagdadu 18h, u Islamabadu 20h, u Jakarti 22h, a u Tokiju će nastupiti ponoć i Japanci će već ući u novi dan. Ako krenemo prema zapadu u trenutku kad u Greenwichu otkuca 15h, u Zelenortskoj Republici će biti 14h, u Rio de Janeiru 12h, u Ottawi 10h, a u Phoenixu 8h.  

U Bosni i Hercegovini je 2022. godina nastupila u noći s petka na subotu. S obzirom da se planeta Zemlja okreće brže oko svoje ose, 2022. godina stigla je 65 milisekundi ranije u odnosu na prethodnu godinu. Poređenja radi, na najistočnijem otočju Tihog okeana, Kiribatiju, Nova godina je nastupila, po našem vremenu, u petak u 11h. Sat vremena kasnije, u petak u 12h, u Novu godinu ušli su i stanovnici Tonga i Samoe. Na najzapadnijem naseljenom mjestu na Zemlji, Američkoj Samoi, Nova godina slavila se, po našem vremenu, u subotu u 12h.

Da stvar ne bi bila tako jednostavna, osim 24 standardne vremenske zone postoje i nestandardni vremenski pojasevi koji se razlikuju od srednjeg vremena po Greenwichu pola sata ili 45 minuta. Takvi vremenski pojasevi nalaze se u Indiji, Šri Lanci, Afganistanu, Iranu, Mijanmaru, dijelovima Australije i Kanade, Venecueli, Nepalu, itd. Ako je u Greenwichu 15h, u nepalskoj prijestolnici Kathamandu je 20:45h, a u kanadskoj provinciji Newfoundland 11:30h.  

Nestandardne vremenske zone diljem svijeta

VRIJEME I POLITIKA

Računanje vremena u nekim je dijelovima svijeta određeno političkom voljom državnih vrhovnika. U Kini, državi koja se prostire kroz gotovo pet različitih vremenskih zona, vrijeme je prilagođeno pekinškom vremenu. Ako je u Pekingu 15h, u pojedinim zapadnim kineskim provincijama je 13h, ako bi se vrijeme računalo prema standardnim vremenskim zonama. Ipak, određeno je da je i u zapadnim dijelovima Kine također 15h. Odluka je to koju su kineske vlasti donijele kako bi stvorile i gajile osjećaj nacionalnog jedinstva i zajedništva.

Vlasti pacifičkog otočja Samoe su 2011. godine također donijele neobičnu odluku. Preskočivši cijeli jedan dan (30. decembar 2011. godine), Samoa je postala otočje koje pripada najistočnijim dijelovima planete Zemlje, odnosno dijelu svijeta u kojem Nova godina najprije stiže. Svega sedamdesetak kilometara udaljena od Samoe nalazi se Američka Samoa koja pripada najzapadnijim dijelovima planete Zemlje, odnosno dijelu svijeta u kojem Nova godina najkasnije stiže. Zbog toga što su htjeli biti bliži i privrženiji Australiji i Novom Zelandu (i u vremenskim prilikama), Samoanci tako ulaze u novi dan 24h (ili 25h po ljetnom vremenu) prije negoli stanovnici Američke Samoe.

Međunarodna datumska granica između Samoe i Američke Samoe

Iz svega opisanoga i navedenoga, može se zaključiti jedno – vrijeme je uistinu relativno!

IZVORI: Putovnica.net, Time and Date, Youtube (These are the World’s Strangest Time Zones)

FOTO: Young Pioneer Tours, Resource Guru, Time and Date


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist