Ajna Halilović: “Pisanje je jednostavno dio života”


Pisanje je poput prijatelja kojem pobjegnemo kada nas svijet umori“, riječi su šesnaestogodišnje Ajne Halilović, učenice drugog razreda Mješovite srednje škole u Zenici.

Ajna je oduvijek osjećala da je pisanje privlači, a početke svog pisanja veže za tekst o domovini koji je objavljen u školskim novinama. Osim što je tad prvi put osvijestila talent koji ima, za Ajnu taj novinski članak predstavlja i prvi njen uspjeh koji je imala kao mlada spisateljica. Od tada, Ajna ulaže mnogo pažnje i ljubavi u svoje pisanje.

Da joj svi stilovi pisanja odgovaraju, pokazuju Ajnina razmišljanja:

„Ja sam svoj put počela pisanjem proze i to je tada bilo jedino u čemu sam se pronalazila, mislila sam da zapravo samo to i mogu pisati. Međutim, nedavno mi se javila želja da napišem neku pjesmu, inspirišu me mnogi pjesnici i njihova čarobnost. I nimalo se nisam pokajala, to je moje novo polje koje sam otkrila i odlično se snalazim. Danas većinom pišem pjesme, ali srce se uvijek vrati na one početke pa ponekad osvane i pokoji prozni tekst.“

Iako je riječ o šesnaestogodišnjakinji, Ajna već za sebe veže mnoge uspjehe. Dobitnica je mnogih nagrada, zahvalnica i diploma. Kao najistaknutiji uspjeh izdvaja regionalno takmičenje poezije u novembru 2021. godine kad je nastupila u finalu “Banjalučkog pjesmoboja”. Osim što je predstavila svoj grad i kanton, upoznala je i mnoštvo divnih ljudi iz drugih država.

Kao jednu od većih želja izdvaja pisanje svoje prve knjigu. O tome nam je rekla:

„Nadam se da će ubrzo moji tekstovi ugledati svjetlost dana. Izdati i uzeti svoj trud, svoju knjigu u ruke, mislim da će to tek biti nešto nezaboravno i predivno. Da li će to prvo biti poezija ili proza, vrijeme će pokazati, ali svaki tekst je poseban na svoj način, svaki nosi posebnu emociju i dolazi do srca.“

Osim što voli pisati, često i čita. Ajna smatra da je čitanje izrazito bitno, kako zbog širenja vokabulara, tako i zbog stvaranja novih ideja i zamisli.

U nastavku prenosimo odlomak iz Ajninog teksta Da bih ostao u mojoj Bosni, moram postati div!:

“Bosna! Dah zastane. Oči zasuze. Šta reći? Kako zabraniti suzi da padne iz oka? Riječi se izgube. Duboko, duboko u nama. Srce traži način da progovori. To se mora osjetiti, doživjeti. Moraš doživjeti preskakanje srca i prevrtanje želuca kada Bosna “igra”. Trebaš znati šta je Bosna. I ti si kao i ja Bosna, mi smo Bosna! Ovdje nema hoću, neću, ovdje moraš!”

Kad smo je pitali gdje se vidi u budućnosti, Ajna je odgovorila:

„Prije svega, ja svoju budućnost vidim u Bosni i Hercegovini, sebe mogu zamisliti jedino ovdje. Ne bih voljela da me put odvede daleko od domovine. Voljela bih biti uspješna mlada književnica, diplomirana pravnica i žena ostvarena u svim najljepšim životnim ulogama. Ali, svakako, trud i rad igraju glavnu ulogu.“

Mi Ajni želimo svu sreću u budućnosti te da ispuni svoje ciljeve. Za kraj nam je izdvojila strofu iz svoje pjesme koja opisuje stanje u Bosni i Hercegovini i svakodnevni odlazak naših najmilijih.

“A svaki zvuk trube i kočnice,

snažni su mi poput oštrice.

Danju, noću, vozovi prolaze,

nekima najmiliji dođu, nekima ne dolaze.”

FOTO: Ajna Halilović


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist