O vi, zatucani mozgovi


O vi, zatucani mozgovi, koji ne znate za dalje od svojih tastatura i koji želite da se svi zajedno vratimo u doba i prije vašeg i da ne znamo šta je kultura i šta su prava. Vi biste da se vratimo u doba kad su muževi išli u lov ili kad su žene muškarcima prale stopala kad dođu kući.

O vi, zatucani mozgovi, imate li svoju djecu? Zar im želite da žive u vremenu u kojem ste živjeli vi i u kojem ste patili, radili, plakali, borili se za komad hljeba? Mi, novi naraštaji, još se borimo, ali ne nužno za komad hljeba nego za druga prava.

A vi nam ne date. Vučete nas za rukav, postavljate nam svoje noge da se spotičemo o kukavičluk i neznanje. Bacate nam savjete pod noge, a mi bježimo od njih jer savjet “šuti i trpi” više nije dobar savjet, a nije bio ni onda.

Niste vi krivi, i vas su tako učili. Niste vi krivi što ne znate za bolje.

Ma ustvari jeste krivi, krivi ste što ne koristite razum nego se vrtite u krugu jednog te istog, što nemate želju da čujete dalje od vaše mahale, da vidite više od kile kafe i kile šećera kojima vas namame pred izbore. Krivi ste.

O vi, zatucani mozgovi, koji želite da vaša djeca i unuci odrastaju uz iste političare uz koje ste živjeli vi. Vi koji želite da vam djeca plaćaju iste prevare koje ste plaćali vi, da ih kradu više nego što su krali vas, da vam djeca ratuju više nego što ste ratovali vi.

O vi, zatucani mozgovi, koji ne želite da ikome ikada bude bolje, ni onima, ni ovima, ni njihovima, ni našima, ma čak ni onima na drugom kontinentu. Vi koji želite da vam kćerke umjesto poljupca primaju batine i da to još i kriju jer – šta će ljudi reći. O, vi koji kažete da su besplatni ulošci u srednjim školama idiotarija, da je seksualno obrazovanje nagovaranje djece i mladih da započnu seksualne odnose, da je dijeljenje besplatnih prezervativa gore od spolno prenosivih bolesti, a odlazak ginekologu najveća sramota.

O vi, zatucani mozgovi, koji nas trujete svojim zatucanim mišljenjima, komentarima i savjetima, znajte da radimo i da radit ćemo sve da ne budemo kao vi i da ne radimo kao vi, da ne mislimo kao vi, da ne govorimo kao vi, da ne griješimo kao vi. Griješit ćemo, ali ćemo učiti i mijenjati se za našu djecu kao što vi niste za svoju.

O vi, zatucani mozgovi ove države i ovog svijeta, ne čudite se što vas ne slušamo, što vam se suprotstavljamo, što vam prevrćemo očima i radimo po svom jer gledajući vas sigurni smo da mantra “stariji su pametniji” zvanično više nije ona kojom se vodimo.

S poštovanjem,
vaši mladi.

FOTO: Twitter

Iznesena mišljenja su mišljenja autora i ne odražavaju nužno stavove Radija Active Zenica.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist