Trideset mladih iz zemalja Zapadnog Balkana i Švicarske na razmjeni u Zenici


U periodu od 16.03. do 20. 03. Zenica je centar najnovijih aktivnosti organiziranih u sklopu projekta We make democracy! i domaćin mladim ljudima iz zemalja Zapadnog Balkana i Švicarske.

Trideset učesnika projekta We make democracy! narednih dana aktivno će raditi na promišljanju i odgovoru na pitanje: Kako iskoristiti prednosti života u digitalnom svijetu?

Drago mi je da ovu grupu mladih možemo ugostiti u našem gradu nakon svih problema koje smo imali u organizaciji događaja uslijed pandemije koronavirusa. Atmosfera je za sada odlična, a učesnici su oduševljeni i Zenicom i mentalitetom naših ljudi– izjavio je Aldin Vrškić, predstavnik i-platforme i jedan od trenera na projektu.

Vrškić ističe kako je ova grupa već imala priliku raditi zajedno proteklih mjeseci i kako vjeruje da će nakon ove razmjene biti spremniji da finalizuju aktivnosti na kojima rade u sklopu projekta.

Prvog dana susreta mladi su kroz šetnju Zenicom i turističku turu koju je osmislio vodič Afan Abazović imali priliku upoznati zanimljivu i bogatu historiju grada na rijeci Bosni. Iako je prvobitno planirano da tura traje 90 minuta, uz veliku zainteresovanost gostiju tura je trajala više od dva sata.

Učesnici projekta u posjeti Sultan-Ahmedovoj džamiji

„Nakon jučerašnje turističke ture osjećam da je ovo grad koji treba posjetiti i istraživati još i više. Ljudi su jako srdačni i pokušavaju pomoći bez obzira što ne govore engleski jezik. Na neki način se osjećam kao kod kuće. Za ljude koji dolaze s Balkana ovo podsjeća na dom“ – svoje utiske s nama je podijelila Fiona Dinollari, učesnica iz Albanije.

Drugog dana razmjene, u prostorijama Udruženja „Naša djeca“ Zenica održane su radionice editovanja i uređivanja video i audio materijala, kao i radionice tokom kojih su učesnici radili na strategiji za društvene mreže i digitalnoj kampanji.

Radionica editovanja audio i video materijala

„Najbolja stvar u vezi ovog projekta je to što dajemo učesnicima slobodu da rade na onome što žele i osjećaju i podržavamo ih u ostvarivanju njihovih ciljeva. Ponekad kada radite s grupama nivo energije tokom treninga opada, jave se konflikti između pojedinaca, itd. Međutim, kada je u pitanju ova grupa, osjeti se u zraku da su svi predani poslu i jako motivisani, što je za jednog trenera idealno.“

Učesnici na evaluaciji prvog dana razmjene u Zenici

Prilika da se budući mladi lideri okupe na ovakvim dešavanjima, kako kaže učesnica Fiona Dinollari, savršena je za umrežavanje, dijeljenje informacija i iskustva: „Ostvarivanjem internacionalnih prijateljstava i konekcija za jedan korak smo bliže EU integraciji i drugim ostvarenjima, ali plodovi našeg rada danas će biti vidljivi, naravno, tek za nekoliko decenija.“

Kako bi se još bolje upoznali sa stvarnosti Bosne i Hercegovine i osjetili njenu dušu mladi će u narednim danima posjetiti i Sarajevo i upoznati se s radom organizacija koje aktivno rade s mladima.

Projekat We make democracy! implementira Švicarsko nacionalno vijeće mladih (SNYC) i njegovi dugogodišnji partneri: i-dijaspora u Švicarskoj, Udruženje za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” Zenica, IPM „Inštitut za politički menedžment“ u Sloveniji i Omladinski centar “Perspektiva” u Albaniji.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist