Stručnjaci kažu: Strahovi postoje, ali su nastali iz dezinformacija o vakcinama


Kroz online anketu koja je sprovedena u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini saznali smo koji su najčešći strahovi kod mladih kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa. Među mladima iz BiH uzrasta od 13 do 37 godina, njih 47% nije vakcinisano. Najveći postotak (čak 21,1%) čine ispitanici koji se nisu vakcinisali jer se boje za svoje zdravlje nakon vakcinacije. 

Epidemiolog u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Sanela Bećić – Pekmić kaže da su zabrinutost i strahovi kod mladih samo jednim malim dijelom opravdani, ali studije pokazuju da su vakcine sigurne i da nisu otkrivene za kratko vrijeme kao što to stanovništvo misli. 

U Sjevernoj Makedoniji, jednako kao i u BiH, mladi se boje posljedica vakcinacije jednako kao i posljedica koronavirusa. Od 95 ispitanika koji su učestvovali u online anketi, njih 65 je vakcinisano. Ministar zdravstva iz Štipa Bekim Sali kaže da broj vakcinisanih nije dovoljan, ali je značajan za Sjevernu Makedoniju. 

Mladi također smatraju da su zdravi i da je to dovoljna zaštita od koronavirusa. To je dokazano i u našoj online anketi u BiH gdje je 6,2% mladih reklo da smatraju da im vakcina ne treba. S druge strane, strah od tromboze ili steriliteta koji su nastali nakon pojave prvih vakcina su među prvima na listi strahova od vakcinacije protiv koronavirusa. Epidemiolog Bećić – Pekmić kaže da je u BiH stiglo 3,5 miliona vakcina, a zabilježena su 34 slučaja težih nuspojava.

“Opšteprihvaćeno u svijetu je da reproduktivni period traje od 15. do 49. godine, i djevojke treba da se zaštite. One su dio opšte populacije i mislim da apsolutno ne postoji, bar ja nisam pročitala, nešto što dokazuje da vakcinacija može da uzrokuje probleme u planiranju budućeg majčinstva, odnosno trudnoće” – izjavila je prof. Milka Zdravkovska.  

U Sjevernoj Makedoniji vlasti i zdravstvene ustanove zajedno rade na promociji benefita vakcinacije i bore se protiv dezinformacija koje se pojavljuju u društvu i stvaraju strah od vakcinacije. Dezinformacije se lako šire iako su, kako u izjavi za GOCE.MK ističe ministar zdravlja Besim Sali, relevantne informacije iz stručnih publikacija javne i lako dostupne. 

Na drugom dijelu Balkana, u Zeničko-dobojskom kantonu, također se aktivno radi na obučavanju osoblja, ali i edukovanju stanovništva o vakcinama, njihovim učincima i nuspojavama. Sanela Bećić – Pekmić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane nam je pojasnila o kakvim aktivnostima se radi. 

Nakon početka koronavirusa cijeli svijet se suočio s nepoznatom bolesti koja je posebno komplikovana zbog načina na koji se prenosi, perioda inkubacije i simptoma koji nisu jedinstveni samo za ovaj virus. Zbog nepoznavanja virusa i njegovog učinka pojavljivale su se pretpostavke, a pretpostavke su postajale vjerovanja. Danas se suočavamo s mnogim pogrešnim vjerovanjima o samom koronavirusu, ali i o vakcinama protiv COVID-19 virusa. 

Naslovna fotografija: BBC


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist