Jačanje zapošljivosti mladih kroz neformalno obrazovanje


Bosna i Hercegovina, zemlja s neusklađenom industrijom i obrazovnim sistemom, područje je neizvjesnog tržišta rada koje mlade ljude čini razočaranim i nezadovoljnim, a pogotovo one koji nakon završenog formalnog obrazovanja krenu u potragu za prvim zaposlenjem. Mnoge prepreka se tada nađu na njihovom putu i obično nesigurnost, anksioznost i stigma koju proces zapošljavanja u našoj državi nosi sa sobom sprečavaju mlade da iskoriste svoj puni potencijal u potrazi za poslom.

Upravo neformalno obrazovanje u tom kontekstu može pružiti odgovor i podršku mladima. Pohađanjem odgovarajućih programa mladi mogu naučiti tehničke vještine pisanja CV-ja, motivacionog pisma, mailova i istraživanja tržišta. Pored toga mladi imaju mogućnost da kroz metode bazirane na principima neformalnog obrazovanja rade na razvoju vještina i sticanju kompetencija koje će im osigurati prednost u odnosu na druge kolege.

Udruženje za razvoj i podršku mladih Plus Ultra je u periodu 11 – 14. marta 2022. godine održalo trening “Vještine zapošljivosti” koji je realizovan u sklopu projekta Youth4Youth – Empowering young people through youth organizing, podržanog od strane Američke ambasade kroz BOLD program malih grantova. Na treningu je učestvovalo 20 mladih ljudi koji su imali priliku da upravo kroz neformalno obrazovanje rade na pripremi za izlazak na tržište rada.

U fokusu treninga bila su tri segmenta koji su se pokazali ključnim za izgradnju kompetencija mladih. Prvi segment obuhvata izgradnju kohezije grupe. Kroz teambuilding aktivnosti i dijeljenje ličnih iskustava i stavova učesnici se prije svega međusobno upoznaju i kreiraju atmosferu pogodnu za učenje i usvajanje novih znanja. Naredni korak, koji je jedino moguć u sigurnom okruženju, jeste normaliziranje strahova i anksioznosti za koje mladi obično smatraju da ih samo oni imaju i da je to pojava koja ne bi trebala da im se dešava. Ključno je mladima prikazati da su i trema i strah sasvim normalne pojave i da se mogu prevazići radom na sebi (ili određenim vježbama). Štaviše, osobe koje intervjuišu potencijalne zaposlenike sigurno očekuju da neko kome je to prvi intervju ima takvu vrstu treme. Kada mladi uvide da strahovi koji su se krili u njima nisu karakteristični samo za njih te da ih i drugi njihovi vršnjaci mogu razumjeti, ali i da ih predstavnici kompanija tokom intervjua razumiju, stvara se prostor za učenje i izgradnju novih kompetencija i vještina. Kroz edukativne sesije na temu pisanja CV-ja, motivacionog pisma, poslovne komunikacije i razgovora za posao mladi se pripremaju za svoje prvo zaposlenje, i time osnažuju. Proces koji je bio nepoznat im se približava na njima prilagođen način, prepreke koje su ranije bile tu više ne percipiraju na isti način. 

Predstavnici Udruženja za razvoj i podršku mladih Plus Ultra također smatraju da je trening od četiri dana samo početak i osnova te da bilo kakav ozbiljan rad s mladima zahtijeva posvećenost tom procesu duži vremenski period. Upravo zbog toga svi učesnici treninga “Vještine zapošljivosti” nastavljaju s mentorstvom na individualnoj osnovi kako bi imali podršku u primjenjivanju stečenih znanja u praksi.

Podrška nevladinog sektora u oblasti zapošljivosti mladih je veoma bitna i nadamo se da mladi te šanse prepoznaju i iskorištavaju. Ukoliko vas zanima trenutno stanje u BiH u kontekstu zapošljivosti mladih preporučujemo vam da pročitate studiju “STUDY ON YOUTH EMPLOYMENT IN THE WESTERN BALKANS” koju možete pronaći na ovom linku. Kontekst BiH je opisan na stranicama 108 do 137.

Saopćenje i naslovna fotografija: Udruženje za razvoj i podršku mladih Plus Ultra


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist