Sarajevski otvoreni centar održao radionicu u prostorijama Udruženja “Naša Djeca”


Sarajevski otvoreni centar 23. marta je u prostorijama Udruženja “Naša Djeca” Zenica organizovao interaktivnu radionicu u svrhu promovisanja prava LGBTQ+ osoba.

Radionici su prisustvovali kvir aktivisti i aktivistkinje, zajedno s drugim prijavljenima koji su bili željni i voljni edukovati se o ovoj temi.

Prvi govornik dana bila je Dajana Bakić, operativna rukovoditeljica SOC-a, koja je naglasila važnost ljudskih prava i solidarnosti. Kroz svoju prezentaciju govorila je i o različitim načinima stvaranja predrasuda i nabrojala još više različitih načina pomoću kojih se one mogu razbiti i prevazići.

Pored svog angažmana u Sarajevskom otvorenom centru, Dajana je također jedna od osnivačica Tuzlanskog otvorenog centra:

Važno je da imamo prostore koji će biti sigurna mjesta za LGBTQ+ osobe, gdje se mogu družiti, biti slobodni, ali i imati priliku dobiti validne informacije i kontakte potrebne za daljnju borbu za svoja prava.

Program radionice se nastavio predstavljanjem LGBTQ+ pojmovnika, o kojem je govorila Amina Imamović. Učesnici radionice ubrzo su primijetili da je Amina u svom obraćanju prioritizirala stvaranje sigurnog prostora za sve prisutne, naglašavajući imena svakog od prisutnih učesnika.

Jako mi je bitno da se osobe u mom prisustvu osjećaju ugodno, zbog čega pokušavam stvarati siguran prostor gdje god da se nalazim. To postižem najčešće otvorenom, indirektnom pričom u kojoj naglašavam podršku za sve moguće manjine. Samim tim dajemo do znanja drugima da su na sigurnom mjestu“, govori Amina i dodaje da takvu sigurnost i vidljivost priželjkuje svugdje, pogotovo na ulici.

Osjećam se bolje kada vidim neki znak, grafit ili barem stiker s natpisom ‘Gej je okej’ jer znam da je tom ulicom prošla kvir osoba”.

Amina je učesnicima radionice potom govorila o adekvatnim načinima shvatanja i predstavljanja LGBTQ+ zajednice i za njene pripadnike važnih tema, s obzirom da su u bosanskom jeziku mnogi od pojmova koji se vežu uz kvir zajednicu još uvijek novi. Definisala je riječi koje su novine u našem jeziku i koje su uglavnom izvedene ili posuđene iz engleskog jezika, a polaznici radionice reagovali su pozitivno, uglavnom ih već sve poznavajući otprije.

Mlađa generacija je nada za ovaj svijet, oni već poznaju i susretali su se s pojmovima koje starije generacije možda i ne prihvataju tako lagano“, istaknula je Amina svoje zadovoljstvo polaznicima radionice, njihovim znanjem i interaktivnosti.

Predstavnici Sarajevskog otvorenog centra održali radionicu o pravima LGBTQ+ zajednice

Treća govornica na radionici bila je Dalila Hasanbegović-Vukas, programska koordinatorica SOC-a i diplomirana pravnica, koja je s učesnicima podijelila važne informacije o zakonskim regulativama vezanim za prava transrodnih osoba u BiH.

Dalila je također podijelila rezultate različitih istraživanja provedenih u Bosni i Hercegovini koji su ukazali na razočaravajuću statistiku – nezanemarljiv dio pripadnika LGBTQ+ zajednice ne bi prijavili doživljeno zlostavljanje.

Ti rezultati nam ukazuju na ogromno nepovjerenje u institucije koje bi trebale da procesuiraju različite oblike nasilja i posebno nepovjerenje pri podnošenju prijava za nasilje zasnovano na pripadnosti LGBTQ+ zajednici i kasnijim sudskim odlukama koje se donose u tim slučajevima“, govori Dalila.

Dalila je također istaknula i besplatno psihološko savjetovanje kvir osoba kao jednu od usluga koje nudi Sarajevski otvoreni centar, uz višegodišnji program pružanja “peer-to-peer” podrške. Od 2021. godine SOC je također uspostavio saradnju s pet organizacija diljem Bosne i Hercegovine:

Uz podršku Sarajevskog otvorenog centra sve navedene organizacije će pružati podršku LGBTQ+ osobama u svojim lokalnim zajednicama u obliku besplatnih psihoterapijskih sesija.

Radionicu je priveo kraju Darko Pandurević, pravnik koji već sedam godina aktivno sudjeluje u radu SOC-a. Područje njegovog djelovanja su sva pravna pitanja koja se tiču prava LGBTQ+ osoba. Na radionici je s učesnicama odlučio pričati o svakodnevnom životu i stereotipima koji se stvaraju i koji otežavaju položaj kvir zajednieu.

Činjenica je da svi mi imamo neke predrasude, ali na nama je da ih pokušamo prevazići. Iako ja dolazim iz spolješnjeg svijeta zajednice, osjetio sam određene vrste negodovanja iz čistog razloga što se zalažem za istu. Važno je zapamtiti da u aktivizmu ne trebamo nastupati samo iz ličnih iskustava ili stavova, nego upravo da trebamo iskoristiti svoje privilegije i prednosti u poboljšanju društva za druge, pa tako i za LGBTQ+ osobe“, zaključio je Darko.

Ispunjeni entuzijamom nakon završnih Darkovih riječi, sudionici radionice su nastavili razgovarati i promišljati mnoge teme i pitanja vezane za LGBTQ+ zajednicu uz lagano druženje i večeru u obližnjem restoranu.

Posjeta Sarajevskog otvorenog centra bila je, prema reakcijama predavača i učesnika radionice, korisna, zanimljiva i uspješna, zbog čega se radujemo budućim saradnjama.

Za više informacija o radu SOC-a, posjetite link.

FOTO: Radio Active


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist