Judo klub “Čelik” Zenica: Broj novoupisanih članova je u porastu


Prvi judo klub u Zenici je otvoren 1970-ih i kroz svoju historiju nekoliko je puta promijenio svoje ime. Posljednja takva izmjena izglasana je u januaru 2017. godine kad je klub zvanično preimenovan u Judo klub „Čelik“ Zenica. Od osnutka do danas, kroz klub su prošli brojni judisti, od kojih su mnogi bili osvajači medalja i reprezentativci Bosne i Hercegovine u tom sportu.

Danas je u Judo klubu „Čelik“ aktivno oko 40 članova koji su raspoređeni u tri starosne skupine. Prvu skupinu čine najmlađi takmičari, odnosno djevojčice i dječaci uzrasta do osam godina. Kroz igru, najmlađi judisti uglavnom savladavaju gimnastičke vježbe i vježbe koje poboljšavaju ukupnu koordinaciju tijela. Drugu skupinu čine djevojčice i dječaci uzrasta od osam do trinaest godina koji osim gimnastičkih vježbi i vježbi za bolju koordinaciju tijela također uče specifične judo tehnike i principe. Članovi ove skupine učestvuju na judo takmičenjima. Treću skupinu čine članovi stariji od 13 godina koji se kroz aktivne i redovne kondicione, tehničke i psihološke treninge pripremaju za judo takmičenja. Jednom godišnje Judo klub „Čelik“ organizira polaganje za učeničke pojaseve, što članovima kluba pruža priliku da napreduju i dalje usavršavaju svoje znanje o ovoj plemenitoj vještini.

Prvi judo klub u Zenici otvoren je 1970-ih

S obzirom da je judo klub u Zenici aktivan već više od 50 godina, teško je nabrojati sve takmičarske uspjehe i rekorde koje su ostvarili i postavili njegovi mnogobrojni (nekadašnji i sadašnji) članovi. Kako ističe Neldin Trako, potpredsjednik Judo kluba „Čelik“ Zenica, najveći njihov ponos je „što klub postoji tako dugo, što se u njemu smjenjuju generacije koje uvažavaju jedne druge i što kroz rad s najmlađim uzrastima i adolescentima treneri rade na suzbijanju poroka i pogrešnih odabira koje djeca i omladina mogu napraviti“.

Unatoč prekomjernoj upotrebi digitalnih uređaja i sve prihvaćenijem sjedilačkom načinu života, u posljednjih nekoliko godina je broj djece koja se učlanjuju u Judo klub „Čelik“ u blagom porastu. Na društvenim mrežama kluba i kroz njihovu dobru suradnju s lokalnim portalima i radio-televizijskim kućama, aktivnosti i uspjesi zeničkog judo kluba redovito se oglašavaju i predstavljaju javnosti. Judo i prednosti bavljenja ovim sportom također su se promovirali u vrtićima i školama na području zeničke općine. Uprava kluba, otkriva nam Trako, razmatra mogućnost pokretanja judo škole u Nemili zbog velikog interesa djece i omladine za bavljenje ovim sportom.

Baviti se judom podrazumijeva učenje složenih tehnika pomoću kojih se snaga protivnika pretvori u vlastitu prednost i usvajanje kodeksa poštivanja kojim se stiču postojano samopouzdanje i mentalna i fizička pripremljenost. Trako ističe da je iznimno važno motivirati djecu i mlade ljude da se bave fizičkim aktivnostima jer se na taj način razvijaju motoričke sposobnosti i zdrave životne navike:

Prema UNICEF-ovoj studiji, judo je ocijenjen kao najpogodniji sport za djecu i mlade uzrasta od četiri do 21 godine jer je to najkompletnija aktivnost u pogledu tjelesnog i mentalnog razvoja. Judo mogu trenirati svi, bez obzira na konstituciju, eventualne motoričke poteškoće ili prethodno iskustvo bavljenja organiziranim sportskim aktivnostima. Ovaj sport čine različite tehnike i borbene taktike pa će svaki član naći nešto u čemu je dobar i u čemu može dalje napredovati. Treninzi su u potpunosti prilagođeni uzrastu i usmjereni su na poboljšanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, povećanju agilnosti i koordinacije, snage i elastičnosti.

Bavljenjem ovim sportom podstiču se također fokusiranost i koncentriranost, mirno prevailaženje poteškoća, poštivanje kolega i suparnika i rad na samopoštovanju. Judo također uči važnosti zajedništva i stvaranju povjerenja unutar ekipe, kluba i zajednice. Jedan je to od rijetkih sportova u kojem djevojčice i dječaci treniraju zajedno, uče jedni od drugih i mogu napredovati u jednakim uslovima.

Najveći broj članova Judo kluba „Čelika“ Zenica čine upravo djeca koja su najviše zainteresirana za bavljenje judom. Kad članovi postanu seniori i imaju dovoljno znanja i vještine za ozbiljno se baviti ovim sportom, oni se uglavnom odlučuju za rekreativni trening. Zbog novih životnih obaveza, poput studiranja, pronalaska posla ili zasnivanja porodice, stariji članovi prestaju se aktivno baviti judom ili odustaju u potpunosti.

Svojim predanim radom, predstavnici Judo kluba “Čelik” Zenica nastavit će raditi s najmlađim članovima naše lokalne zajednice i pomoći im tako da izrastu u odgovorne, radišne i zdrave pojedince. A samo takvi moći će mijenjati stvarnost koju živimo.

FOTO: FAVPNG, Judo klub “Čelik” Zenica, Pinterest


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist