POZIV ZA PRIJAVE: Trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa


Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine između 18 i 30 godina starosti da učestvuju na osmom treningu i programu mentorstva za omladinske dopisnike koji će se održati od 5. do 9. maja 2022. godine u Etno selu ,,Čardaci” u Vitezu.

Prvi dio treninga, u saradnji s novinarima Balkan Diskursa, fokusirat će se na edukaciju učesnika o tehnikama istraživačkog i građanskog novinarstva, pravičnom i uravnoteženom izvještavanju, provjeri činjenica i tehnikama intervjua. Drugi dio treninga, u saradnji s fotografima i umjetnicima iz stručne mreže CPI, fokusirat će se na korištenje fotografije i vizualnog storytellinga za proaktivno izazivanje negativnih stereotipa i predrasuda prema drugim etničkim i manjinskim grupama u BiH. Odabrani učesnici će tako imati mogućnost da uče od lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti novinarstva, fotografije i filmskog stvaralaštva.

Ovaj trening i program mentorstva se realizuje uz podršku i monitoring stručnjaka i istraživača s tri londonska univerziteta – University of the Arts London, London School of Economics i Kings College London, a istraživanje finansira Arts and Humanities Research Board Velike Britanije.

Nakon treninga učesnici će imati priliku i podršku da u narednoj godini dana objavljuju svoje publikacije na multimedijalnoj platformi Balkan Diskurs, a CPI će učesnicima pružiti priliku za zaradu novčanih honorara.

Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana treninga. Troškove prevoza, smještaja i hrane obezbijedit će CIP. Očekivani broj učesnika je 15. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na events.pcrc@gmail.com. Rok za prijave na trening je 22. april 2022. godine.

Saopćenje i naslovna fotografija: Balkan Diskurs


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist