Šeste Ljetne večeri Studio Teatra


Već sad se može reći da festival Ljetne večeri Studio Teatra polako postaje tradicionalna manifestacija u Zenici obzirom da se ove godine održava šesto njegovo izdanje. O festivalu te ovogodišnjim očekivanjima i predviđanjima vezanim za njegov program i posjećenost pričali smo s Mirzom Begovićem, jednim od pokretača i organizatora festivala.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati na ljetnoj sceni Doma armije Preporod u Zenici. Šesto izdanje Ljetnih večeri održat će se u periodu od 2. do 7. jula.

Festival je već prepoznat i prihvaćen od publike, a posebno je zanimljiva činjenica da je na Facebook stranici Studio Teatra objavljen status u kojem se publiku poziva da kaže šta bi to željela gledati ove godine na festivalskoj pozornici. Angažman publike pri odabiru repertoara je eklatantan primjer dvosmjerne komunikacije između menadžmenta festivala i publike te na jedan lijep način pokazuje koliko je zapravo publika važna za manifestacije kao što je ova.

Sudeći po dosadašnjem iskustvu, publika je svake godine bila zadovoljna i ne sumnjam da će tako biti i ove godine jer će repertoar biti zaista poseban i bit će za svakoga ponešto“, rekao nam je Begović.

Festival je i ove godine međunarodnog karaktera, s učesnicima iz naše zemlje i regiona. Teži se tome da festival žanrovski bude šarolik kako bi se zadovoljili apetiti što većeg broja ljudi. Begović se nada da će ove godine, ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, biti upriličen i izvjestan broj predstava za najmlađu publiku, što znači da će na ovogodišnjem festivalu biti sadržaja kako za najmlađe, tako i za iskusnu i zrelu pozorišnu publiku.

Kroz prethonih pet godina postojanja Ljetnih večeri Studio Teatra, festival je postao brend sam za sebe te jedna od najuspješnijih umjetničkih i kreativnih priča u Bosni i Hercegovini podržana i od publike i od svih onih institucija koje bi trebale podržavati ovakve vrste umjetničkih manifestacija. Begović je iskoristio naš razgovor kao priliku da se zahvali i publici i svima koji su pomogli da festival bude tu gdje je danas:

Publika je prepoznala ovaj projekat i, zahvaljujući prvenstveno publici, festival i jeste toliko narastao tako da imamo i jednu veliku obavezu, a to je da zeničkoj publici i publici iz susjednih općina svake godine priuštimo nešto novo, nešto drugačije. Sam koncept teatra na otvorenom bio je prije pet godina u tom festivalskom smislu nešto novo, a sada to postaje lijepa ljetna stvarnost i jako nam je drago zbog toga.

Na Ljetnim večerima su prethodnih godina učestvovali mnogi eminentni umjetnici iz države i regiona, a bogat i kvalitetan program možemo očekivati i ove godine. Festival Ljetne večeri Studio Teatra bit će centar kulture u mjesecu julu, barem kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton.

Na samom kraju Begović je poručio svim našim slušateljima i slušateljkama da posjete ovogodišnji festival da bismo se zajedno družili, zabavili, voljeli i osjetili teatar.

FOTO: DnevniBUZZ


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist