Mentorski program za mlade novinare i novinarke sa Zapadnog Balkana


Mediacentar Sarajevo i Udruženje građana “Zašto ne”, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, pozivaju mlade novinare i novinarke iz zemalja Zapadnog Balkana da se prijave na regionalni mentorski program „Rješenja i inovacije u medijima“. 

Program će trajati od 9. maja do 9. augusta, a namijenjen je mladim novinarima i novinarkama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. 

Cilj programa je potaknuti i obučiti mlade novinare i novinarke da izvještavaju o problemima s kojima se suočavaju mediji i novinari u zemljama Zapadnog Balkana, ali i o njihovim rješenjima. 

Rok za prijavu je 25. april 2022.

Od čega se sastoji i koliko traje program? 

Program će biti održan u periodu od 9. maja 2022. do 9. augusta 2022. godine, a sastojat će se od sljedećeg: 

1. Priprema i početno istraživanje o medijima i medijskom sektoru Zapadnog Balkana s fokusom na sljedeće teme: održivost medija, regulacija i moderacija sadržaja i sigurnost novinara i novinarki. 

2. Prisustvo i izvještavanje s regionalne konferencije “Rješenja i inovacije u medijima” koja će se održati 19. i 20. maja 2022. godine u Sarajevu. 

3. Rad na individualnim pričama o problemima i rješenjima u medijima u zemljama Zapadnog Balkana (21. maja – 9. augusta 2022). 

Sve faze programa odvijat će se kroz mentorsku podršku. Cjelokupan program odvijat će se na engleskom jeziku. 

Stipendija 

Za svakog učesnika i učesnicu programa predviđena je stipendija u iznosu od 1030 eura kojom se pokriva rad na individualnim pričama i izvještavanju s konferencije. Put, smještaj i hranu tokom konferencije u Sarajevu (19. i 20. maja) pokrit će organizatori.  

Kakve su obaveze učesnika i učesnica? 

Učesnici i učesnice bit će obavezni da urade sljedeće: 

– zajedno s mentorima i mentoricama kroz desk istraživanje pripreme osnovne podatke o stanju u medijima u svojim zemljama na sljedeće teme: održivost medija, regulacija i moderacija sadržaja, sigurnost novinara (od 9. maja do 19. maja 2022)

– budu prisutni na konferenciji u Sarajevu 19. i 20. maja 2022. i kroz mentorsku podršku pripreme jednu vijest (600 riječi) i jedan intervju (1.000 riječi) i ustupe ih na objavljivanje 

– nakon konferencije, uz mentorsku podršku, rade na individualnim pričama o problemima i rješenjima u medijima u svojim zemljama – priče treba da imaju najmanje 1.500 riječi, četiri-pet sagovornika/ca te dostupne podatke o problemu i rješenju o kojem se izvještava.  

Šta učesnici i učesnice dobijaju? 

Čitav program osmišljen je tako da učesnici i učesnice prvo istraže problem (rade na desk istraživanju), zatim tokom konferencije razviju ili osnaže vještine pisanja vijesti i vođenja intervjua te nakon konferencije razvijaju vještine pisanja analitičkih članaka.  

Učesnici i učesnice imat će priliku da rade s iskusnim novinarima i novinarkama i budu dio newsrooma regionalne konferencije u Sarajevu (19. i 20. maj). Učesnici će dobiti znanje o medijima i medijskom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana, ali i o primjerima adekvatnih i dobrih rješenja u zemljama Evrope. 

Tokom konferencije učesnici i učesnice će dobiti priliku da se upoznaju s novinarima/kama i urednicima/cama iz regije i svijeta.  

Ko se može prijaviti i kako? 

Pravo učestvovanja imaju mladi novinari i novinarke (do 30 godina) iz zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Neophodno je posjedovati sljedeće vještine:

 – odlično poznavanje engleskog jezika (čitanje, pisanje članaka na engleskom jeziku i vođenje intervjua na engleskom jeziku) 

– minimalno jedna godina rada u medijima i poželjno završen jedan od fakulteta novinarstva 

– minimalno tri objavljena teksta ili priloga (poželjno na engleskom jeziku) 

– solidno poznavanje medijske scene u svojoj zemlji. 

Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:

 • Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje. U formularu je obavezno predložiti temu o kojoj biste voljeli pisati tokom perioda mentorstva i navesti gdje biste voljeli objaviti prilog.

• CV (uključujući imena i kontakte dvije osobe koje vas mogu preporučiti) 

• Motivaciono pismo do 300 riječi  

• Tri priloga ili teksta (bar jedan na engleskom jeziku i poželjno je prilog ili tekst o medijima) 

Prijave s naznakom „Mentorship Program Solutions and Innovations in Media“ možete slati na prijave@media.ba do 25. aprila 2022. godine do ponoći. Formular, CV i motivaciono pismo trebaju biti na engleskom jeziku. Prijave koje stignu nakon navedenog roka ili budu nepotpune neće biti uzete u razmatranje. Ukoliko imate dodatna pitanja, možete ih poslati na prijave@media.ba do 23. aprila. Kandidati i kandidatkinje koji uđu u uži izbor bit će kontaktirani.

Saopćenje: Mediacentar Sarajevo

FOTO: Alpha Kappa Psi


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist