POZIV ZA NOVE ČLANOVE: Postani dio Dječijeg parlamenta


Želiš da budeš dio tima djece koji su tako mali postali tako veliki i odlučili boriti se za drugačije? Na pitanje kako se osjećaju na parlamentu, naši članovi odgovaraju: Osjećam se baš kao što bi se jedno dijete trebalo osjećati tokom njegovog djetinjstva. Ukoliko i ti želiš da upoznaš taj osjećaj na mjestu na kojem je sve po tvom, tamo gdje je svaki prijatelj član porodice i tamo gdje sve tvoje ideje postaju stvarnost, pozivamo te da nam se pridružiš.

Ukoliko imaš između 12 i 17 godina, želiš da budeš svoj/a i prihvaćen/a, budeš kreativan/a, budeš borac za dječija prava i učestvuješ u poboljšanju položaja djece u našem društvu, pišeš za portal activezenica.org, vodiš emisiju na radiju te stekneš nezaboravna iskustva, onda je Dječiji parlament pravo mjesto za tebe.

Šta je Dječiji parlament?

Dječiji parlament grada Zenice, koji djeluje unutar organizacije “Naša djeca” Zenica, nastao je 2011. godine u okviru projekta Snažniji glas za djecu. Parlament okuplja djecu spremnu da se trude i bore kako bi sva djeca u našem gradu sada, ali i u budućnosti, imala prava koja su im osigurana Konvencijom o pravima djeteta. “Na djeci svijet ostaje” prestaje biti tek tako izgovorena fraza jer u našem gradu postoji Dječiji parlament koji je potvrđuje. Neke od mnogih aktivnosti na kojima je parlament uspješno radio jesu i veća uključenost djece i njihovih prava i potreba u planiranju lokalnog budžeta, obilježavanje Dječije nedjelje i Dana djeteta, kreiranje Lokalnog akcionog plana i Izvještaja o pravima djeteta u BiH, ali i mnogim drugim projektima koji se tiču djece.

Zašto se priključiti Dječijem parlamentu?

Nikada prije nisam imala priliku obrazovati se neformalno, to jest učiti kroz igru, i mislim da je to zapravo početak ljubavi prema parlamentu. Nakon tih radionica počela sam istraživati. Glavni cilj Dječijeg parlamenta jeste naučiti djecu o njihovim pravima i Konvenciji dječijih prava i koliko se ona uvažavaju. Pored učenja o pravima djeteta, parlament svake godine obilježava Dan djeteta i Dječiju nedjelju, izdaje svoj časopis, organizuje susrete djece i panel diskusije. Tokom istraživanja, zapitala sam se: „Da li su mi u školi ikada rekli da djeca imaju svoja prava? Da postoji Konvencija o pravima djeteta? Da je BiH potpisala tu konvenciju?“ Nažalost, shvatila sam da nas tome ne uče u školama i da je Dječiji parlament tu da me nauči tim važnim stvarima!

Stigao je septembar, a ja sam se radovala odlasku u organizaciju i priključenju parlamentu. Na prvom sastanku, voditelji parlamenta i organizacije su nas dočekali s toplim osmijehom na licu, dajući nam do znanja da smo dobrodošli. Kako je vrijeme prolazilo, shvatila sam da je Dječiji parlament promijenio moj pogled na svijet. Pružio mi je priliku da iskažem svoje mišljenje i ideje, kao i svim ostalim članovima, motivisao nas je da se borimo i da nikada ne odustajemo. Zajedničkim trudom postigli smo mnogo. A što je najvažnije, mi smo jedna velika porodica koja sve radi s puno smijeha i ljubavi.

Dječiji parlament ti može pružiti mnogo toga, zato te pozivam da budeš dio ove velike porodice, da zajedno rastemo i borimo se za naš položaj!“, rekla je članica Dječijeg parlamenta Adna Agičević.

Nismo te dovoljno uvjerili?

Pored neformalnog obrazovanja i prilike da iskažu svoje mišljenje, naši članovi imaju priliku i da putuju, upoznaju druge i drugačije i budu dio interkulturalnih razmjena u Dječijem selu Pestalozzi koje je dosad posjetilo pet generacija članova parlamenta. Više o tome možeš čitati na linku.

Donio/donijela si odluku?

Ukoliko si odlučio/la da nam se pridružiš, ostalo je još samo da popuniš sljedeći obrazac i čekaš naš poziv. Prijave su otvorene do 16. maja 2022. godine. Ukoliko imaš dodatnih pitanja možeš nam se javiti na fb stranicu “Naša djeca” Zenica ili putem maila adna.ndjecaze@yahoo.com. Radujemo ti se!

FOTO: Radio Active


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist