Teatar na trgu – Trgovi koji život znače


U oviru projekta Teatar na trgu, koji realizuje Studio Teatar sa svojim partnerima, više od četrdeset mladih učestvuje u pripremi teatarskog performansa koji će u mjesecu junu biti premijerno izveden u četiri grada u BiH.

Nakon višesedmičnih teatarskih radionica u Zenici, Busovači, Gornjem Vakufu – Uskoplju i Novom Travniku, profesionalci iz teatarske umjetnosti su sa mladim ljudima iz ovih gradova radili na probama fragmenata teatarskog performansa koji će kao jedna cjelina biti izveden na trgovima u navedenim gradovima. Performans će biti i snimljen, a zatim emitovan putem društvenih mreža i online platformi.

Prvobitna misija projekta Teatar na trgu jeste zaljubljivanje mladih u teatarsku umjetnost, ali i upoznavanje različitih mogućnosti teatra kao što je utjecaj na društvenu stvarnost. Zajednički zadatak projektnog tima, mentora i učesnika jeste ukazivanje na društvene probleme s kojima se suočavaju mladi ljudi, a koji su prisutni u svim pomenutim gradovima. Po deset mladih u četiri grada će u naredna dva mjeseca nastaviti s probama, a premijerne izvedbe performansa su planirane za prvu polovinu mjeseca juna.

Koordinator projekta je Mirza Begović, dok je umjetnički koordinator Nusmir Muharemović. Mladi imaju priliku osim s pomenutim dvojcem raditi i s mentorima – glumicama Lanom Delić i Dženanom Džanić, glumcem Senadom Milanovićem te producentom i dramskim pedagogom Oliverom Jovićem.

Teatar na trgu provodi se u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projekta koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja.

Saopćenje i foto: Studio Teatar


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist