Priča jedne trans žene iz Bosne i Hercegovine


Bojana Kukilo, mlada žena iz Laktaša, u razgovoru za Radio Active ispričala je i objasnila kako je biti trans osoba u Bosni i Hercegovini.

Bojana Kukilo

U svom predstavljanju Bojana ističe da je trans osoba jer tako naglašava važnost iskustva i procesa kroz koji je prošla:

Važno je naglasiti da je neko trans osoba, u mom slučaju trans žena, jer uvijek postoje te priče o tome ko je ‘prava žena’ i da je ‘prava žena’ neko ko ima određene spolne karakteristike ili ko može roditi djecu. Naziv ‘prave’ žene nama se često oduzima, mi ostajemo u tom nekom međuprostoru.

Bojana ističe da se izjasniti trans osobom ostaje potpuno pravo pojedinca, bez obzira na to da li je prošao cijeli proces tranzicije.

Nakon procesa tranzicije, promjenom određenih organa i drugih karakteristika tijela osoba potpuno završava prelazak u drugi spol. Međutim, važno je i dalje istaknuti da su oni trans osobe jer je sve podijeljeno na dvije krajnosti, muško-žensko, ali mi smo nešto potpuno drugo“, ističe Bojana.

U Bosni i Hercegovini ne postoji oformljen profesionalni tim za podršku osobama u tranziciji, zbog čega se mnogi nađu u teškom položaju i nemaju kome se obratiti za nabavku različitih potrebnih lijekova, ne mogu zakazati operativni proces i informisati se o njemu ili zatražiti stručnu psihološku pomoć.

Bojana je zadovoljna trenutnim stanjem u svojim rodnima Laktašima i psihološkom podrškom koju redovito dobija. Ipak, ističe da je imala sreće jer njen stručni tim uopšte nije specijalizovan za pružanje podrške trans osobama, ali su pokazali volju i spremnost da uče zajedno s njom.

Što se tiče samog procesa tranzicije, naša sagovornica kaže da je situacija izuzetno složena: “Ne znam da li postoji komplikovaniji region i dio svijeta za nešto što bi trebalo biti veoma jednostavno. U BiH, za razliku od susjednih država Hrvatske i Srbije, ne postoji tim za rodni identitet, a ako i postoji, to je više de facto.

Osim toga, mnoge trans osobe iz BiH bile su primorane započeti proces tranzicije izvan naše države. Jedna od njih je i Bojana koja je svoj proces započela u Beogradu. Godinu dana provela je putujući u glavni grad Srbije kako bi posjetila svog stručnog psihijatra za rodni identitet i dobila potvrdu za hormonalnu terapiju.

Osoba iz Bosne i Hercegovine može svoj proces početi u BiH, međutim to nije tako jednostavno upravo zbog toga što nemamo osposobljen tim. Cijela situacija je komplikovana, a dobiti potvrdu o terapiji hormonima je rigorozan proces“, govori Bojana i dodaje:

Nabavka hormona za trans žene je pogotovo problematična. Trans muškarci mogu nabaviti testosteron u teretanama, dok trans žene moraju nabavljati hormone iz drugih država jer ovdje ili nisu dostupni ili su previše skupi, zbog čega ih mnogi ne mogu priuštiti. Sve osobe koje žele započeti svoj proces tranzicije potrebne informacije mogu potražiti kod endokrinologa, u organizacijama kao što je Sarajevski otvoreni centar, a mogu se obratiti i meni. Ipak, mislim da je najbolje svoj proces započeti u nekoj od susjednih država.

Što se tiče reakcija okoline, Bojana kaže da je to doživotna priča – jednom kad se krene u proces tranzicije, zauvijek si dio toga. S obzirom na to da dolazi iz manjeg mjesta, Bojana je morala svakodnevno putovati autobusom. Ta su joj putovanja ostavila posebnu traumu jer je bila izložena stalnom verbalnom nasilju:

Ljudi ovdje se tako čvrsto drže svog primitizma i konzervatizma, ne daju priliku da im se objasni da postoji neko drugačiji od njih. Okolina je jako brutalna, direktna i zna biti nemilosrdna. Komentara je bilo i bit će.

Utjehu, potporu i razumijevanje je Bojana pronašla u LGBTQ+ zajednici:

Neshvatljivo mi je da su mi stranci pomagali samo zato što dijelimo određene sličnosti i diskriminisani smo od zajednice, dok su osobe uz koje sam odrastala okrenule glavu i, što je još gore, bile glavni neprijatelji.

Danas je Bojana ponosna na sebe. Ojačala je, uspjela je u svom cilju i na riječi drugih više se ne obazire jer je, iako je prošla kroz veoma teška razdoblja u svom životu, ona izašla kao pobjednica.

FOTO: Bojana Kukilo, 211LA


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist