Studenti prve godine Pravnog fakulteta posjetili bogomolje Zenice


Studenti i studentice prve godine Pravnog fakulteta u Zenici danas su obišli bogomolje svih monoteističkih religija i tako upoznali religijsku šarolikost Zenice. U sklopu kolegija Historija države i prava BiH, zajedno su s profesorom Pravnog fakulteta u Zenici Ajdinom Huseinspahićem i asistenticom Ajšom Luković obišli neke od najvažnijih i najzanimljivijih turističkih atrakcija u Zenici: Sultan-Ahmedovu (ili Čaršijsku) džamiju, pravoslavnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, katoličku crkvu Sv. Josipa i Sinagogu.

Posjeti je prisustvovao i sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić koji je u razgovoru za Radio Active istaknuo da Zenica prednjači u odnosu na Sarajevo kada je u pitanju institucionalni religijski dijalog:

Priča o međureligijskom dijalogu i zaboravljenom Jerusalemu se stavlja u kontekst našeg glavnog grada i možda je to vizuelno njegov pečat, jer Sarajevo zaista jeste središte duhovnog života svih naših tradicija. Međutim, svi naši drugi bosanskohercegovački gradovi, a posebno Zenica, njeguju multikulturalizam i međureligijski dijalog i rekao bih da posljednju deceniju Zenica u tome prednjači.

Međureligijski dijalog Hodžić objašnjava nečim što on nikada ne bi trebao biti niti imati u sebi:

Međureligijski dijalog je svašta nešto, ali ne bi nikada smio da bude sinkretizam, tj. težnja da se sve religije ujedine i da se stvori potpuno nova religija koja će imati fragmente pojedinačnih religija. Nama treba prepoznavanje drugoga u njegovoj drugosti i njegovom identitetu, treba nam katolik kao katolik ili musliman kao musliman. Međureligijski dijalog ne smije biti ni misionarenje, odnosno ne smije u njemu biti (skrivene ili jasne) namjere da drugog prevodimo na svoju vjeru.

Studenti zadovoljni posjetom

Studenti i studentice su svoj obilazak završili posjetom crkve Sv. Josipa, a zadovoljan cjelokupnim obilaskom, student prve godine Pravnog fakulteta u Zenici Danis Kobić rekao nam je da je posebno oduševljen posjetom bogomoljama zbog dobivenog novog znanja o drugim religijama i načinima na koje se one prakticiraju u pripadajućim im vjerskim objekatima. On je istaknuo i da posjete poput ove pomažu razvitku kulturnog dijaloga koji nedostaje u Bosni i Hercegovini i koji se mora uključiti i u formalno obrazovanje:

Ovakva dešavanja upravo nam pomažu razviti kulturni dijalog koji nedostaje u Bosni i Hercegovini, zbog čega inače postoji manjak razumijevanja između vjerskih zajednica. Bilo bi odlično ovakve događaje realizovati kroz formalno obrazovanje da bi mladi gradili svoje znanje na osnovu odgovora vjerskih vođa, a ne na osnovu predrasuda i stereotipa koji nam se nameću.

Foto: Radio Active


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist