Obrazovni sistem ne pruža adekvatnu pomoć djeci i mladima s narušenim mentalnim zdravljem


Depresija i anksioznost, pogotovo kod adolescenata, nazvani su “glavnim bolestima današnjice”. Problemi mentalnog zdravlja su i danas stigmatizirani u Bosni i Hercegovini, a zbog posljedica pandemije virusa COVID-19 sve više mladih ima potrebu obratiti se stručnjacima za profesionalnu pomoć.

Obzirom da je dobni opseg zahvaćene grupe mladih koji sve više trpe mentalne poteškoće od 14 do 19 godina, postavlja se pitanje mogućnosti i sposobnosti bosanskohercegovačkog obrazovnog sistema da prepozna takve slučajeve kod djece koja značajan dio svog vremena provode u školskim klupama.

O spremnosti obrazovnog sistema u pružanju podrške djeci koja imaju psihičke probleme za Radio Active govorila je dr. Aiša Smailbegović-Hadžihalilović, predstavnica nevladine organizacije “Lotos-Zaštita mentalnog zdravlja” koja se bavi prepoznavanjem narušenog mentalnog zdravlja i ranom intervencijom kod djece i adolescenata.

Dr. Smailbegović-Hadžihalilović tvrdi da je obrazovni sistem dijelom odgovoran za pružanje brige svim školarcima. Dio problema odnosi se na činjenicu da ne postoji dovoljno obučenih prosvjetnih radnika koji mogu prepoznati rane znakove problema s mentalnim zdravljem učenika. Dr. Smailbegović-Hadžihalilović ističe:

Najbolji način prepoznavanja djece koja se snose s posljedicama narušenog mentalnog zdravlja su blisko posmatranje i lični angažman kojima profesori stvaraju bolji i sigurniji prostor za učenike i u ranim fazama mogu prepoznati nečije poteškoće. Nastavnici takvu djecu u najvećem broju ne vide ili ne reaguju. Svi učenici sjede na istim časovima, prolaze kroz istu literaturu, međutim, lični angažman je najvažniji. Nedovoljno profesora i nedovoljno pedagoga reaguju na vrijeme, ako i uopšte.

Zataškavanje problema školskog sistema i njegove nespremnosti da prevenira i detektira mentalne poteškoće i pruži podršku onima kojima je potrebna postalo je uobičajena praksa. Dr. Smailbegović-Hadžihalilović skrenula je pažnju na aktivno manifestiranje srama u pitanjima poteškoća s mentalnim zdravljem:

Kod nas se djeca šalju pedagogu na razgovor kao neki vid “kazne”, umjesto na savjetovanje. Javno se ukazuje na razlike tipične i atipične djece insensitivnim govorom poput: “Nije ovo specijalna škola”. Tako se narušava poštovanje obje strane. Profesori ne žele da vjeruju psihijatrima i psiholozima. Dijete može doći na čas s opravdanjem svog liječnika na kojem jasno piše da ono prolazi kroz psihički ili mentalno teško razdoblje, ali taj papir se ne uvažava.

Sistem, koji kao svoju svrhu pored obrazovanja ističe i važnost odgoja adolsecenata, treba da bude obazriviji i educiraniji o različitim pristupima koji se mogu primijeniti u ovako osjetljivim temama.

Kroz razne primjere s kojima se susretala tokom svog višegodišnjeg rada, od djece koja su sama potražila pomoć do onih koji su bili ignorisani od strane svojih nastavnika i profesora i kraju pretrpili ozbiljnije posljedice, dr. Smailbegović-Hadžihalilović posebno je izdvojila potrebu formiranja boljeg odnosa prema slučajevima mentalnih problema:

Česta greška je u samom pristupu profesora koji moraju obratiti više pažnje na pružanje adekvatne pomoći ili barem brige o učenicima. Prema njima se treba ophoditi s poštovanjem jer ipak ta djeca pred njima odrastaju.

O problemu netolerancije bosanskohercegovačkog obrazovnog sistema, doktorica zaključuje:

Ne želim da kažem da je cijeli sistem u krivu, ne, postoje tu i svijetle tačke. Ali problem je u tome što značajan dio prosvjetnih radnika nisu izabrali to zvanje iz želje i ljubavi prema djeci koju obrazuju i odgajaju za stvaranje boljeg svijeta, zbog čega dolazi do nesuglasica i manjkavosti u ophođenju i radu s djecom i mladima. Danas pogotovo ne možemo tolerisati takve stvari.

“Lotos – Zaštita mentalnog zdravlja” uvijek stoji na raspolaganju svakom ko želi potražiti pomoć i dobiti adekvatnu brigu, bilo za sebe lično ili za svoje dijete.

FOTO: strukovnatg.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist