Mirno okupljanje 13. maja: Vratimo Zenicu njenim građanima


Predstavnici neformalne grupe građana „Čuvari Zenice“ organiziraju mirno okupljanje 13. maja na Trgu Bosne i Hercegovine od 14 sati u znak protesta protiv izgradnje stambenog objekta u administrativno-upravnom središtu grada i izgradnje stambeno-poslovnog objekta u glavnom gradskom parku.   

Vijest o izgradnji stambene višespratnice u blizini nekadašnje zgrade IK Banke i Gradske uprave u Zenici (i drugih najvažnijih zgrada lokalnih i kantonalnih ispostava) prvi put se u javnosti pojavila u novembru 2019. godine. Mjesec dana kasnije, Gradsko vijeće Zenica usvojilo je Prijedlog Akcionog plana za zeleni grad Zenicu.

Nakon kraće prisilne stanke što ju je prouzročila pandemija virusa COVID-19, obznanjeno je da će se stambena zgrada ipak graditi na Trgu Bosne i Hercegovine. Odluka je to koja odstupa od odredbi donesenih i zaključenih u Prostornom planu Grada Zenice izrađenom za period od 2016. do 2036. godine. Nadira Berbić, članica neformalne grupe građana „Čuvari Zenice“, za Radio Active je objasnila zbog čega odluka o izgradnji stambenog objekta nije smjela biti donesena:

U novembru 2019. godine je obznanjeno da će se nadomak nekadašnje IK Banke graditi stambena zgrada

U Prostornom planu Grada Zenice (2016-2036.) je vidljivo da je zgrada nekadašnje IK Banke na listi kulturnih spomenika koje su nadležne vlasti dužne obnoviti, u postojećim gabaritima i bez promjene njene namjene. Ali, vidjeli smo već da je gradilište otvoreno, da obuhvata jednu malu zelenu površinu i da će na tom mjestu uskoro stajati stambena zgrada. Ne mogu zamisliti da ću jednog dana prolaziti administrativno-upravnim dijelom grada i vidjeti, recimo, štrikove. Na to ne bismo trebali pristati.

Osim prenamjene funkcije zgrade koja se nalazi na listi kulturnih spomenika, zbog izgradnje predviđene stambene višespratnice Zenica će ostati bez još jedne zelene površine. Nadiru Berbić, koja je rođena i odrasla u Zenici, posebno je pogodila ova vijest:

Zelena površina pored nekadašnje zgrade IK Banke

Kad smo tek počeli izlaziti kao srednjoškolci, uvijek smo prolazili kroz tu ulicu. Na toj zelenoj površini, lijepo drveće bi prvo procvjetalo. Za mene je to bio jedan od prvih vijesnika proljeća. Imam puno slika i uspomena upravo s tog mjesta. Jednostavno ne mogu zamisliti Zenicu bez te male, ali značajne zelene površine.

BETONIZACIJA “ZELENOG GRADA

Mirno okupljanje zakazano za 13. maj „Čuvari Zenice“ odlučili su organizirati i zbog vijesti o izgradnji stambeno-poslovnog objekta od pet spratova u glavnom zeničkom parku. Neshvatljiva je to odluka s obzirom na izglasavanje Akcionog plana za zeleni grad Zenicu. Berbić kaže:

U vremenu kad nam treba sve više zelenih površina, uvažavajući klimatske promjene i predviđanja da će doći do povećanja godišnje temperature za dva stepena Celzijusa, apsolutno je neprihvatljivo graditi taj objekat. Park bi trebao da bude pufer zona između fabrike Mittal i ostatka grada. Zbog toga smatramo da je potrebno ili ostaviti stvari onakvima kakve trenutno jesu (dakle, ne graditi ništa) ili je potrebno razmisliti o novim načinima ostvarenja profita ukoliko je to krajnji cilj.

Glavni gradski park u Zenici

S obzirom na lokaciju gradskog parka i blizinu Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“, Osnovne muzičke škole, Srednje muzičke škole i obdaništa „Dunja“, „Čuvari Zenice“ pozvali su naše sugrađane i sugrađanke da se uključe u javnu raspravu i daju svoje prijedloge o eventualnom obogaćivanju sadržaja u parku i izgradnji objekta neke druge namjene na prostoru gradskog parka. Gradska čitaonica, dječija igraonica, fontana i bolje osvjetljenje parka samo su neke od ideja i želja koje su podijelili Zeničani i Zeničanke.

Betonizacija javnog zajedničkog prostora neće imati za posljedicu samo smanjivanje zelenih površina u Zenici. Kako Berbić ističe, ovakvi projekti mijenjaju glavna obilježja grada. Ukoliko oni postanu praksa i nastave se odobravati, Zenica će izgubiti status grada:

Ne radi se tu samo o betonizaciji, nego o nepoštivanju prostorno-planske dokumentacije, neusvajanju i nepridržavanju načelima struke. Ne trebamo zaboraviti da je Zenica još uvijek jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i da nam svaki metar kvadratni zelene površine znači. Također, važno je razmotriti koliko su ustvari novi stambeni objekti uopšte korisni i potrebni Zenici jer je sve veći broj stanovnika koji sele iz našeg grada i generalno iz BiH. Ukoliko je cilj ostvariti profit i ekonomski razvoj od izgradnje dodatnih nekretnina, ima toliko drugih načina – nema potrebe da se mijenjaju glavna obilježja grada.

Spriječiti betonizaciju zelenih površina znači djelovati u skladu s načelima struke, zakonskim regulativama i prostorno-planskom dokumentacijom. Osim toga, kaže Berbić, potrebno je uključiti širu javnost u donošenje važnih odluka koje se tiču svih nas i tražiti rješenja koja će biti prihvatljiva i za građane, i za investitore i za nadležne vlasti.

VRATIMO GRAD ZENICU NJENIM GRAĐANIMA

„Čuvari Zenice“ organiziraju mirno okupljanje Vratimo Grad Zenicu građanima! na Trgu BiH, lokaciji u administrativno-upravnom dijelu grada na kojoj se planira izgraditi stambeni objekat, da bi upozorili javnost da je takvo djelovanje suprotno odredbama Prostornog plana Grada Zenice.

Iako svjesni letargije i nezainteresiranosti našeg društva o pitanjima zaštite životne okoline, što je uglavnom posljedica neizvjesne nam egzistencije, oni pozivaju građane i građanke Zenice da se najprije informiraju o tome šta se dešava u njihovom gradu, da prate kakve se odluke donose, da budu svjesni svoje uloge u donošenju odluka i da im se pridruže u ovoj borbi i izađu na ulice.

Uložit ćemo sve potrebne napore da bismo imali što veću podršku građana. Planiramo izaći na ulice i zajedno podnijeti zahtjev za dodatno razmatranje namjene lokaliteta bivše IK Banke i gradskog parka. Dat ćemo svoje prijedloge kako se ti prostori mogu obogatiti, a da se pritom ne naruše osnovna obilježja lijepog grada kao što je Zenica“, rekla je Berbić.

Ekološka osviještenost i ekološke akcije nisu stvar suvremenih trendova i dokonih tendencija. Zahvaljujući njima i kroz njih moguće je djelovati i utjecati na prostore kojima se krećemo, zrak koji udišemo, vodu i hranu koje konzumiramo. Ako mislimo da nije bitno sad i ovdje i nama, ugrozit ćemo one koji tek dolaze. Čuvajmo zato naša zajednička dobra, počnimo misliti dugoročnije i ne dozvolimo da nastavi profitirati nekolicina nauštrb većine.

FOTO: alsecco UK, „Čuvari Zenice“, Direktno.ba, Zenicainfo.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist