Ajna Nikontović: Udruženje “Naša djeca” čine hrabri ljudi, angažirane ideje i projekti i iskrena prijateljstva


Ajna Nikontović, studentica ekonomije i voditeljica i programska urednica Radija M, Udruženju „Naša djeca“ pridružila se dok je još bila srednjoškolka. S obzirom da je oduvijek maštala da radi u medijima, svoj je volonterski angažman posebno posvetila vođenju i uređivanju emisija i programa na Radiju Active.

Zbog želje da istraži svijet, otkrije ono nepoznato i skriveno u njemu i pobuni se protiv nametnutih nam društvenih okova, Ajna je odlučila postati članicom Udruženja „Naša djeca“ i Radija Active kad je imala 16 godina. Kroz četiri godine volontiranja, ona je vrijedno učila i savladavala osnove (radijskog i digitalnog) novinarstva. Učestvujući u organizaciji brojnih evenata i realizaciji mnogih seminara i radionica i radeći s djecom i mladim ljudima, Ajna je sazrijevala, upoznavala sebe i svijet oko sebe:

Sve što danas znam, a potrebno je za moj posao, dugujem upravo Radiju Active i Udruženju. Sve što danas jesam također je velikim dijelom produkt volontiranja u Udruženju. Danas mislim da su me „Naša djeca“ spasila svih opasnosti koje vrebaju i na pogrešan put mogu odvesti jednog buntovnog srednjoškolca.

Posvećeno ispunjavajući svoje volonterske obaveze i okružena drugim aktivnim mladim ljudima, Ajna je postajala sve sigurnijom u sebe, mogla je razvijati se onako kako je ona htjela, učiti se odgovornosti, raditi na temama koje su bile važne za nju i druge mlade ljude i govoriti o problemima mladih, ali i cjelokupnog društva. Udruženje ju je istovremeno odgajalo i učilo mnogim korisnim vještinama kroz zabavu, na produktivan i kreativan način.

Danas radim kao voditeljica, voicer, novinarka, producentica, montažerka i tonmajstorica. Da, sve je to stalo u ovu moju glavu jer su me u Udruženju prvo zainteresovali i motivisali za učenje, rast i razvoj, a onda mi nesebično ponudili bezbroj mogućnosti da naučim sve ono što danas znam. Niti jedno formalno obrazovanje ne bi mi moglo to ponuditi, a i rijetke su platforme poput „Naše djece“ koje pojedincu omogućavaju da se razvija i uči na više nivoa. Udruženje nam nudi ono što nam treba, jača nas, okuplja, pruža razumijevanje i podršku“, kaže Ajna.

Zahvaljujući iskustvu što ga je stekla na Radiju Active i u Udruženju „Naša djeca“ kasnije je brzo i lako pronašla posao u medijima. Možda još i važnije od toga, kaže Ajna, tokom volontiranja je usvojila vrijednosti koje su joj pomogle razviti se i sazreti kao osoba:

Naučila sam da buntovništvo i aktivizam mogu biti pametno usmjereni, da je kritičko razmišljanje poželjno, da se u raspravu ulazi s argumentima, da su emocije divne i da ih treba pokazati, da treba ići putem koji te interesuje, da um uvijek mora biti otvoren, da ideje trebaju biti vođene srce, da je cilj blizu ako si vrijedan, da treba da se suprotstaviš ako neko krši tvoja prava, da su zajedništvo i sinergija mnogo moćniji od sebičnosti, da je kul biti odgovoran prema obavezama, da je svijet lijep zbog različitosti svih nas, da prihvatim sebe takvu kakva jesam, da svoje mane mogu da mijenjam.

Udruženje „Naša djeca“ zbog toga je za Ajnu puno više od nevladine organizacije i mjesta zabave. Njega čine hrabri ljudi, angažirane ideje i projekti, prilike koje nudi, šale i osmijesi, ljubav i toplina, iskrena prijateljstva. Po tome će zauvijek da ga pamti i o tome će uvijek da govori drugima.

Ekipa Radija Active Ajni želi mnogo sreće i uspjeha u njenim budućim novinarskim projektima. Neka njen glas nastavi uveseljavati slušatelje diljem BiH i neka ga ona nastavi koristiti za prokazivanje društvenih nepravdi i problema.

FOTO: Ajna Nikontović


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist