Uz podršku Fondacije Mozaik kamp “Una Merak” zvanično može početi sa radom


Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini.

Naida Halkić: Uz podršku Fondacije Mozaik možemo završiti kamp i zvanično početi sa radom

U Bosanskoj Krupi, gradu ogromnog turističkog potencijala koji leži na prelijepoj Uni, Naida Halkić i Maida Kadić su odlučile iskoristiti potencijal svoje zajednice i otvoriti turistički kamp na Uni. Naidi i Maidi su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 40.000 KM.

Tridesetpetogodišnja Naida Halkić rođena je u Bihaću i od malih nogu je velika zaljubljenica u rijeku Unu i priprodu. Sa pet godina je već plivala na Uni, a uskoro je počela da istražuje i njene podvodne dimenzije. Cijeli svoj život bila je članica ekoloških sekcija, a kada se prije nekoliko godina udala njena ljubav se preselila nizvodno, u Bosansku Krupu. Privučena magijom ovog grada, o njemu je razgovarala sa muževom sestrom Maidom Kadić koja trenutno živi u Švicarskoj, i uskoro, njih dvije su odlučile investirati u Bosansku Krupu. 

Merak Una kamp smo pokrenule moja zaova Maida Kadić i ja. Dvije mlade žene, istih godina, samo u dvije različite države. Ona u Švicarskoj, ja u Bosni, ali obje svjesne koliko Bosanska Krupa ima potencijala i koliko može da pruži potencijalnim gostima, ispričala je Naida.

Na samim počecima, dok je još turistički kamp bio jedna velika ideja, mlade preduzetnice su krenule u potragu za sredstvima. Prijavile su se u emsiju Startup Challenge gdje su osvojile novčana sredstva i dobile mentorsku podršku. Međutim, pandemija je zaustavila planove i iscrpljene su sve opcije finansiranja. Četiri kućice koje su izgradile su ostale zatvorene, a onda su Naida i Maida vidjele program podrške osobama iz dijaspore koje žele investirati u nove ili postojeće poslovne ideje. Preduzetnice su popunile Obrazac za izražavanje interesa i već za nekoliko dana Startup studio ih je obavijestio da su im odobrena sredstva u iznosu od 40. 000 KM. Zahvaljujući sredstvima kamp će uskoro proširiti svoju ponudu, zaokružiti priču i biti otvoren

Iscrpili smo sve opcije finansiranja od privatnih, kreditnih i ostalih vidova finansiranja. Uz pomoć ovog projekta možemo završiti kamp i zvanično početi sa radom. Trenutno smo u procesu rješavanja administracije u vezi registracije. U planu je da taj dio bude završen do početka turističke sezone, tako da će Bosanska Krupa biti bogatija za još jedan kamp u prirodi pod nazivom Merak Una doo. Kamp je spoj tradicionalnog i savremenog stila. Imamo zasad izgrađene četiri kućice za četiri do šest ljudi. Ovim sredstvima ćemo izgraditi popratne sadržaje u kampu, urediti okoliš i zaokružiti našu ponudu. Nadamo se da ćemo svake naredne godine dodavati još kućica i sadržaja koji će dodatno privući goste, naglasila je Halkić.

Otvaranje turističkog kampa na Uni je svojevrstan nastavak i širenje porodičnog biznisa, budući da su Naida i njen suprug vlasnici rafting agencije UnatOure. Radeći sa turistima posljednjih godina, Naida je uvidjela da u Bosanskoj Krupi postoji problem smještajnog kapaciteta u vrijeme sezone:

Naši gosti koji dolaze na rafting uvijek požele da prespavaju, odmore, uživaju, a mi se onda potrudimo da im pronađemo i odgovarajući smještaj. Otud se i javila ideja vezana za kamp u prirodi, gdje bi posjetioci mogli da se opuste i uživaju, a mi bi ujedno mogli da proširimo familijarni posao i zaokružimo svoju ponudu, istaknula je Naida. 

Ostatak teksta pročitajte na lonac.pro.

Izvor teksta i fotografija: lonac.pro


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist