Ilma Islambegović: Udruženje “Naša djeca”, kao ideja uz koju se razvijaju djeca i mladi, najsvjetlija je tačka Zenice


Ilma Islambegović, magistrica bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i community koordinatorica u Fondaciji Mozaik, jedna je od nekadašnjih članica i volonterki Udruženja „Naša djeca“. Učestvujući u brojnim projektima i kreiranju različitog medijskog sadržaja, ona je zavoljela aktivizam i borbu za pravednije i uređenije društvo u kojem će mladi ljudi moći iskoristiti svoj potencijal.

RADIO ACTIVE: Kad si postala članica Udruženja „Naša djeca“? Koje su bile aktivnosti kojima si se bavila dok si volontirala u Udruženju?

ILMA ISLAMBEGOVIĆ: Ne mogu tačno da se sjetim godine, ali sjećam se osjećaja iz tog perioda. Bila sam još uvijek srednjoškolka. Voljela sam pisati i bila sam članica školske novinarske sekcije i Vijeća učenika. Na jednom seminaru upoznala sam Adnana Baručiju koji je tada bio član Press škole u „Našoj djeci“. Pozvao me da im se pridružim i tako je sve počelo. Udruženje je uskoro osnovalo svoj radio – počela sam voditi emisije, uređivati radijski program, mentorisati djecu i mlade, a kasnije sam promaknuta na poziciju direktorice programa. Zamislite kako sam se osjećala kad sam u ranim dvadesetim imala priliku sve to iskusiti.

Istovremeno ti si i učila i podučavala druge. Usvojene vještine i znanje prenosila si mlađim generacijama. Kako pamtiš taj svoj (mentorski) angažman?

Mentorisanje me ustvari najviše činilo sretnom. Rasla sam zajedno s tom djecom i mladim ljudima. Paralelno s tim, nakon volontiranja i održavanja edukativnih radionica u Kantonalnoj bolnici Zenica i JU „Dom-porodica“, počela sam raditi i s djecom iz Dječijeg parlamenta. Usavršila sam svoje edukatorske vještine i bila sam spremna postati facilitatorica Dječijeg parlamenta. Djeca su me voljela i ja sam voljela njih. Na početku je bilo nas dvadeset, ali je grupa uskoro narasla i imala čak četrdeset članova. Učili smo o dječijim pravima, išli na razmjene, radili na kampanjama, organizovali protestne marševe i analizirali položaj djece u obrazovanju, zdravstvu, sistemu socijalne zaštite, kulturi i sportu. Zajedno smo razvijali kritičko mišljenje.

Šta je za tebe Udruženje predstavljalo dok si odrastala i u njemu volontirala?

Provela sam desetak godina u Udruženju „Naša djeca“ i na Radiju Active. To me iskustvo obilježilo, usmjerilo razvoj moje ličnosti i dalo mi prostor da kritički razmišljam. Kao tinejdžerka, odnosno u godinama kad je bilo teško znati gdje želiš pripasti, ja sam osjećala pripadnost. Osjećala sam da imam drugu porodicu. Vječno sam zahvalna na svim iskustvima koja su me pripremila za sve što život donosi i pomogla mi da izrastem u osobu kojom se danas ponosim.

U „Našoj djeci“ sam mogla nesmetano da se razvijam prema svojim afinitetima. Imala sam priliku da odlazim na radionice, edukacije i razmjene, što mi je omogućilo da usavršavam moje vještine. Otkrivala sam ko sam i šta sve mogu. Naučila sam kako raditi s djecom i mladima i kako voljeti ono što radiš. Naučila sam slijediti svoje snove.

Da li ti je volontiranje u Udruženju pomoglo u odabiru karijeru i kasnije pri zaposlenju? Kako?

Raditi s djecom i mladima u Udruženju „Naša djeca“ mene je definitivno obilježilo. Zavoljela sam neformalno obrazovanje i jednom kad sam završila fakultet i postala profesorica jezika i književnosti pokušala sam raditi u formalnom obrazovanju. Predavala sam bosanski jezik djeci u osnovnoj školi, ali sam se osjećala sputano i nostalgično se prisjećala koliko lijepo je bilo raditi s djecom i mladima, pomagati njihov rast i razvoj na neformalni način. To je odredilo moj dalji put.

Napustila sam formalno obrazovanje i pronašla posao u Centru za obrazovne inicijative Step by Step. Podržavali smo nastavnike i nastavnice koji (hrabrije nego što sam to mogla ja) ne odustaju od djece i čine sve da ih i u formalnom obrazovanju učine kritičkim misliocima. Uskoro sam magistrirala i nastavila svoj put na kojem pomažem djeci i mladima. Danas sam zaposlena u Fondaciji Mozaik koja prepoznaje i osnažuje mlade aktiviste i aktivistice, preduzetnike i preduzetnice i ulaže u njihovu sadašnjost i budućnost. Zbog toga što mi je omogućilo da otkrijem što volim i čemu posvetiti svoj život i karijeru, Udruženje sam uvijek doživljavala kao najsvjetliju tačku našeg grada, kao ideju uz koju se razvijaju djeca i mladi.

Ekipa Radija Active Ilmi želi mnogo sreće i uspjeha u njenom budućem radu kojim će svojoj zajednici, naročito njenim najmlađim članovima, nastaviti pružati podršku i činiti je složnijom, stabilnijom i jednakom za sve.

FOTO: Ilma Islambegović


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist