Studenti Odsjeka za njemački jezik stvaraju kvalitetne promjene za obrazovni sistem BiH


Studenti i studentice Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici ponovo su pokazali svoju kreativnost i znanje izvan formalnog okvira obrazovanja osmislivši i predstavivši svoj projekat Deutsch bedeutet 3L: Deutsch lesen, lehren und lieben.

Zajedno s prof. dr. Belmom Polić i asistenticama Nihadom Softić i Eminom Horić, studenti i studentice su kroz pomenuti projekat promovisali njemački jezik, njemačku književnost i podučavanje njemačkog jezika, i to na tri različita nivoa. Kao prvi nivo izdvajaju Deutsch lieben (Voljeti njemački) koji čini prezentacija prilagođene i ekranizirane drame njemačkog književnika Friedricha Schillera Kabale und Liebe (Intriga i ljubav). Izvedbu studenata i studentica pomenute drame ćete ubrzo moći pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Filozofskog fakulteta UNZE.

Asistentica Emina Horić navodi kako u Bosni i Hercegovini ne postoji udžbenik iz oblasti medicine i zubotehnike i da je taj zaključak bio pokretač za drugi nivo projekta – kreiranje udžbenika Njemački za medicinare i zubotehničare. Uz pomoć prof. dr. Polić i asistentica Softić i Horić, studenti i studentice su ovaj udžbenik kreirali po najnovijim didaktičko-metodičkim preporukama i instrukcijama.


U trećem dijelu projekta su studenti i studentice kreirali Bosanski lonac. Ne, nije u pitanju tradicionalno bosanskohercegovačko jelo već citati bosanskohercegovačkih pisaca. U sklopu kolegiju Teorija prevođenja studenti su preveli citate najpoznatijih bosanskohercegovačkih autora i autorica čitateljima njemačkog govornog područja i tako im predstavili književnost Bosne i Hercegovine.

Cjelokupan tim ističe da je njihov fokus u ovom projektu usmjeren na mlade te da ovim projektom jasno daju do znanja mladima da moraju biti aktivni, kreativni i operativni.

FOTO: Radio Active


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist