Ira Raković: Udruženje “Naša djeca” čine ideje, predanost i zajedništvo


Ira Raković, diplomirana psihologinja i programska službenica za zaštitu djece u organizaciji Save the Children (za sjeverozapadni Balkan), kroz svoj je volonterski angažman u Udruženju „Naša djeca“ zavoljela rad s najmlađim članovima našeg društva i odlučila se posvetiti borbi za njihova prava i za njihov ljepši, sigurniji i kvalitetniji život.

Kad je 2013. godine počela raditi na organiziranju aktivnosti za djecu koja su tad bila na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica, čiji je glavni cilj bio olakšati im boravak u toj zdravstvenoj ustanovi, Ira Raković odlučila je postati članica Udruženja „Naša djeca“. Iako je isprva mislila da će biti dio tima samo nekoliko mjeseci, zbog ideje i ciljeva Udruženja ona je ostala u njemu gotovo šest godina.

Organizacija je bila i ostala jedno posebno poglavlje u mom životu, nešto što mi je pomoglo da se izgradim i u profesionalnom i u ličnom smislu. Toliko ideja, predanosti tim idejama i zajedništva nisam dotad nigdje vidjela. Bilo mi je teško otići iz Udruženja i započeti nešto drugo i novo“, otkrila nam je Ira.

Rad s djecom za Iru je bilo najvažnije i najdraže joj iskustvo tokom njenog volonterskog angažmana u Udruženju. Shvativši koliko potencijala djeca imaju, odlučila je aktivno se boriti da im se stalno pružaju nove prilike i stvaraju uslovi za njihov zdrav i normalan razvoj:

Kroz višegodišnji rad sam shvatila koliko malo je djeci potrebno i koliko je bitno da ona imaju osobu od povjerenja, oslonac, nekoga ko će ih podržati i ohrabriti da izraze svoju kreativnost i ideje i ostvare se u onome o čemu maštaju. Koliko god puta da ponovimo ovo, nije dovoljno. U tome se krije sva bit.

U posebnom sjećanju iz dana provedenih u Udruženju „Naša djeca“ Iri su ostale interkulturalne razmjene i posjete dječijem selu Pestalozzi u Švicarskoj. Iako su bila izazovna zbog velike odgovornosti koju je imala brinući se i pazeći na djecu koja su učestvovala na razmjeni, na tim putovanjima Ira je upoznala i sprijateljila se s divnim ljudima, učila o različitim temama i načinima pomoću kojih ih se može približiti djeci i redovno učestvovala na svim radionicama zajedno s mladim učesnicima. 

Sudjelovanje u brojnim projektima, usvajanje znanja i vještina i uopće cjelokupno iskustvo volontiranja u Udruženju bili su ključni u Irinom odabiru da nastavi djelovati u domeni dječijih prava, njihove zaštite i ostvarenja:

Nastavila sam da radim u toj oblasti s nadom i željom da ću kroz svoj rad unaprijediti nečije uslove za život, da ću pomoći stvoriti uslove za nečiji zdrav rast i razvoj. Kad prođu godine, onda možete da vidite da svi koji su bili predani svom radu i idejama jesu utjecali pozitivno na mnogu djecu. Kad dođete u priliku da djeci koja nemaju osnovne uslove za život osigurate minimum podrške, ona reaguju na to i onda postoje puno veće šanse da će u konačnici uspjeti da nešto i ostvare.

Jedna od osnovnih ideja Udruženja „Naša djeca“ je stalno smjenjivanje generacija – na mjesto onih starijih dolaze novi mladi ljudi koji se onda obučavaju i pripremaju za promišljeno i korisno aktivno djelovanje u svojoj zajednici. Upravo to je ono što Ira danas izdaleka ponosno posmatra:

I dalje pratim kako djevojčice koje su bile dio Dječijeg parlamenta u neko ‘moje’ vrijeme danas vode organizaciju. Izrasle su u divne djevojke koje razmišljaju i stvaraju bolje društvo za mlađe koji tek dolaze. Presretna sam što je tako jer onda znam da je Udruženje na pravom putu i da slijedi ideju zbog koje i postoji.

Ekipa Radija Active ovom se prilikom zahvaljuje Iri na njenoj posvećenosti, vedrini i spremnosti da uvijek pomogne i želi joj puno sreće i uspjeha u borbi za najmlađe članove bh. društva i njihove snove. 

FOTO: LinkedIn


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist