Sarah Hamzić: „Ispunila sam svoje snove!“


Sjedinjene Američke Države su uvijek bile moja velika želja i uvijek sam mislila da će želja ostati samo san, a nisam bila svjesna koliko je zapravo blizu ako tražiš način i ako se samo malo potrudiš.“, rekla je Sarah Hamzić, učesnica YES programa generacije 2021-2022.

Sedamnaestogodišnja Sarah Hamzić je učenica Ekonomske škole u Zenici koja je odlučila prijaviti se na YES program koji bh. srednjoškolcima osigurava jednu besplatnu godinu školovanja i boravljenja u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako nije imala visoka očekivanja, uspjela je postati finalista programa zajedno s 18 vršnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine. To je označilo početak jednog od najvrednijih iskustava u njenom životu.

„Nisam imala prevelika očekivanja tako da sam bila i iznenađena i šokirana kada sam saznala da sam dobila stipendiju.“

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) program stipendira razmjenu srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine i zemalja sa značajnom muslimanskom populacijom u Sjedinjene Američke Države u trajanju od jedne školske godine. Svi srednjoškolci se mogu prijaviti na program, a nakon prijave prolaze kroz određene faze selekcije. Prijavljeni su dužni pokazati znanje engleskog jezika, napisati esej te zadovoljiti na intervjuu. Sve navedene faze je Sarah uspješno prošla.

Sarah je bila smještena na zapadu SAD-a, uz obalu Tihog okeana, u glavnom gradu Kalifornije – Sacramentu. Boravila je kod host porodice, za koju kaže da je značajno utjecala na kvalitetu njenog boravka tokom razmjene.

O tome koliko joj se promijenio život, Sarah kaže:

„Svašta se desi u deset mjeseci, odrasteš i promijeniš se i ako ostaneš ovdje i ako odeš negdje drugo. Mislim da sam se navikla na drugačiju okolinu i da mi je to pomoglo da promijenim moje viđenje nekih svakodnevnih stvari koje nas okružuju.“

Sarah i njeni host roditelji

Sarah se nije bilo teško prilagoditi na američki stil života: „Nekako sam uvijek imala neku čudnu fascinaciju tom zemljom, tako da mi neke stvari nisu bile nove. Sama činjenica da sam tu i da živim ono o čemu sam čitala je vjerovatno pomogla da postavim svoja očekivanja tako da se ne razočaram.

U razovoru za Radio Active Sarah je otkrila da rado bi ponovo posjetila Sjedinjene Američke Države i da se nada da će je putevi jednog dana ponovo odvesti tamo. Ističe da svako mjesto ima svojih mana, ali da joj je učestvovanje u ovom programu pokazalo da se u SAD-u pronalazi. Zauvijek će joj u sjećanju ostati svi nezaboravni trenuci s razmjene. U srcu nosi duge razgovore s host porodicom, šale i smijeh tokom porodičnih večera i prijateljstva koja je stekla na razmjeni.

„Pored porodice, prijatelji su činili većinu razmjene. Sa mnom u kući je živjela djevojka iz Egipta, moja druga sestra. Pored mnogih ostalih prijatelja u školi i s programa, ona je bila zaslužna za mnoge stvorene uspomene.“

Nakon deset mjeseci, po završetku programa, Sarah se vratila u Zenicu. Još uvijek slaže utiske i pokušava se prilagoditi drugačijem načinu života. Bogatija za mnoštvo uspomena i iskustava, svim srednjoškolcima iz BiH od srca preporučuje da se prijave na YES program:

„Ako vidite bilo koju priliku, zgrabite je. Ja sam se na program prijavila bez nade da ću dogurati daleko zato što je program kompetitivan, ali sam na kraju izabrana kao stipendistica i ispunila sam svoje snove. Nemate ništa da izgubite.“

Sarah je dokaz da je moguće ostvariti svoje snove ukoliko to zaista i želite. Mi joj želimo puno sreće u budućnosti.

Izvor fotografija: Arhiva Sarah Hamzić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist