Podržite interkulturalnu razmjenu djece iz BiH u Švicarsku!


Let us build a world in which children can live!

Udruženje za brigu i opšta prava djece „NAŠA DJECA“ Zenica jedini je partner iz Bosne i Hercegovine koje u partnerstvu sa fondacijom Kinderdorff Pestalozzi po 6 put od 2017. godine organizuje interkulturalnu razmjenu u dječije selo Pestalozzi, u  Trogenu u Švicarskoj.

ŠTA JE DJEČIJE SELO PESTALOZZI?

Dječije selo je mjesto gdje djeca stiču vrijedna iskustva u kontekstu projekata interkulturalne razmjene. Dijalog sa djecom istog uzrasta pomaže im da prevaziđu predrasude u korist međusobnog razumijevanja. Zajednički kursevi, sportski događaji, igre, diskusije i igranje uloga koriste se kao osnova za učešće djece da se bave važnim temama kao što su diskriminacija, antirasizam, građanska hrabrost i prava djeteta. Oni uče da pristupaju stranim kulturama na odgovarajući način, a kao rezultat toga postaju otvoreniji i zainteresovaniji. Svake godine više od 3.000 djece učestvuje u projektima razmjene, a svako dijete ima priliku da bude dio ove zamjene samo jednom.

Ove godine, interkulturalna razmjena u dječijem selu Pestalozzi biće održana od 07.09.2022. do 22.09.2022.godine. U interkulturalnoj razmjeni učešće uzima 40 djece iz Zenice (2006., 2007., i 2008. godište) i 6 supervizora. Cilj  i želja našeg Udruženja jeste da supervizori interkulturalne razmjene, pored članova Udruženja, budu i nastavnici/e i profesori/ce zeničkih škola koji su se pokazali inovativnim u radu sa djecom, kako bi i oni stekli nova znanja i iskustva i upoznali se sa metodologijom rada pedagoga koji rade u dječijem selu Pestalozzi, te nova znanja primijenili u svojoj nastavi.

Također, 40 djece koja su izabrana da budu dio interkulturalne razmjene su djeca svih socijalnih statusa, gradskih i ruralnih zajednica, uzorni učenici/ce, aktivni članovi/ce zajednice, volonteri/ke koje ovim putem želimo nagraditi za njihov uspjeh i motivisati ih da ostanu uzorni u svemu što rade.

Kako se trudimo da sve naše aktivnosti budu pristupačne i/ili besplatne za djecu, voljeli bismo da nas podržite u realizaciji ove razmjene. Većinski dio troškova je obezbijeđen (smještaj,hrana itd.), međutim dio troškova prijevoza ostao je neosiguran. Zbog toga smo odlučili pokrenuti kampanju prikupljanja sredstava!

Ukoliko nam želite pomoći, to možete učiniti izdvajanjem određenog iznosa koji bi pokrio određeni dio troškova.

Donacije možete izvršiti direktnom uplatom na bankovni račun našeg Udruženja, koristeći sljedeće informacije:

Naziv udruženja: “NAŠA DJECA” Zenica

Adresa udruženja: Maršala Tita 22

Ime banke: NLB  BANKA DD SARAJEVO, Ekspozitura Zenica

Broj računa: 132 731 011 021 83 19

Devizni račun:

IBAN: BA391323010112465733

SWIFT: TBTUBA22

Osmjesi i iskustva učesnika ranijih razmjena kojima je ova razmjena bila ključna u izgradnji ličnosti motivišu nas da ništa manje ne omogućimo i novim generacijama djece.

Za više informacija možete nas kontaktirati i putem maila adna.ndjecaze@yahoo.com

* Udruženje niz godina radi sa djecom i za djecu, te je 2011. godine osnovalo i prvi Dječiji parlament u gradu Zenici, koji je formalizovan svečanim sastankom u Gradskoj upravi Zenica krajem 2014. godine. Na ovaj način, grad Zenica je prepoznao djelovanje grupe, koja ima za cilj da poboljša položaj djece u Zenici. Djeca su osnažena u različitim oblastima kada su u pitanju prava djece, te bi učešće u ovakvom programu bilo od neizmjernog značaja za njih.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist