Umetnost – jedini svet u kome je pomirenje moguće


Više od 30 godina prošlo je od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali posledice se i dalje osećaju. Iako fizičkog rata više nema, stereotipi, predrasude i ksenofobija su i dalje prisutni. Bez obzira na to što današnji mladi nisu ni rođeni ili su tek rođeni u tom periodu, oni osećaju posledice. Još uvek postoji određena doza skepse kada iz Srbije putuju u Bosnu i Hercegovinu ili Hrvatsku i obrnuto. Ima, međutim, onih mladih koji žele da rade na tom problemu. Da se suoče sa prošlošću i nastave ka boljoj budućnosti.

Nevladine organizacije neretko organizuju aktivnosti koje povezuju mlade iz zemalja bivše Jugoslavije. Jedna od takvih aktivnosti je trening u Zenici pod nazivom “Mediji i umetnost u službi pomirenja”, koji okuplja mlade iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Jedna od učesnica treninga, studentkinja pravnog fakulteta u Zenici Jasmina Horić smatra da mediji imaju veliku ulogu u tome kakav će narativ slati i dodaje da najveća moć nije novac, već menjanje narativa jednog društva.

“Ukoliko jedan medij uspe da promeni statistički broj proširenja negativnih i netačnih informacija, posebno kada su u pitanju međunarodni oružani sukobi i ratovi koji su se desili 90-ih godina, onda je to uspeh za nas. Kada bismo promenili mišljenje makar kod 20 odsto ljudi, koji smatraju da se nije desio genocid ili neke stvari koje su upitne, to bi bio ogroman uspeh”, ističe Jasmina.

Alba Ajdarevikj iz Prištine ispričala nam je kako mediji utiču na mlade sa Kosova. Ona kaže da često pružaju negativnu perspektivu koja dosta utiče na mlade.

“Veliki broj mladih koji su iz ruralnih sredina ili su izgubili nekoga u ratu, ima ograničeniji pristup i ne veruju u pomirenje ili i dalje osećaju mržnju. Aktivisti i mladi iz gradova znaju šta se dešava i misle da treba da idemo napred, a ne da budemo zaglavljeni u istoj poziciji. Dosta nevladinih organizacija sa Kosova rade mnogo na tome da pomognu oko tog problema. Smatram da mediji, takođe, treba tome da doprinesu, a ne da nam pružaju negativnu energiju”, priča naša sagovornica.

Ajša Šabanović iz Novog Pazara smatra da bi medijska pismenost kod mladih doprinela bržem pomirenju u regionu.

“Za ovih nekoliko dana na treningu smo mnogo naučili i već umemo da prepoznamo greške i lažne informacije. Verujem da bi to svim mladima na Balkanu bilo od velike koristi u dobu društvenih mreža. Mislim da je posebno sada bitno da mladi imaju te veštine prepoznavanja i da daju medijskoj pismenosti veći značaj”, naglašava naša sagovornica.

Ajša kao grafička dizajnerka i slikarka vidi umetnost kao jedinu pozitivnu stvar kada je reč o pomirenju.

“Nas povezuje taj drugi svet koji je prepun pozitive. Čak i kad ima tih negativnih emocija koje kroz umetnost pokušavamo da objasnimo, to je i dalje svet u kome je pomirenje broj jedan i moguće je. To je verovatno i jedini svet u kome je to trenutno moguće”, kaže Ajša.

Prema rečima naših sagovornika sa treninga u Zenici pomirenje je definitivno moguće, ali je taj cilj, na žalost, još uvek daleko. Iako možda nemamo veliku moć da utičemo na medije, imamo umetnost koja nema granica i koja nas uči pozitivnom razmišljanju. Za kraj, prenosimo poruku koja ja Ajša poslala mladima:

Živite i budite otvoreni za ljude, jer nismo ni svesni koliko smo isti.

Izvor: O RADIO, S. Rudakijević


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist