U Zenici održana razmjena mladih iz Švicarske i Bosne i Hercegovine


U periodu od 25.08. do 31.08. u okviru projekta Youth Voice, u Zenici je održana razmjena mladih iz Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Projekat je okupio mlade zainteresovane za novinarstvo, a omogućio im je uvid u funkcionisanje prvog community radija u Bosni i Hercegovini – Radija Active.

Pored teorijskog dijela, osnovama profesionalnog novinarstva i medijskoj etici, kroz interaktivne radionice radili su i na konceptu svoje prve radijske emisije.

Odmah po upoznavanju su učesnici našli zajednički jezik, te su im dani prolazili u radu i druženju.

Jedna od trenerica, Ena Šehić, navodi: “Bilo nam je lakše kada smo vidjeli koliko su naše kolege iz Švicarske zapravo opušteni i željni znanja. Pamtim dvije učesnice iz Švicarske koje su čak izrazile želju da nauče više o islamu na Slavenskim područjima.”

Kroz trening, prošli su kroz potpuni proces pripreme jedne radioemisije sa svim njenim komponentima: jingleovima, playlistama, pripremama offova, te snimanje, montiranje, i live program.

Učesnica iz Švicarske, Laure Marie Godell o značaju cijelog iskustva govori:

“Prijavila sam se na razmjenu jer sam uvijek zainteresovana za interkulturana poznanstva, a zanimam se za medije i žurnalistiku. Posebno mi je bilo zanimljivo vidjeti ekipu Radija Active koja proizvodi sadržaj na lokalnom nivou, te nas kroz svoje iskustvo uči etici i moralu izvještavanja.”

Pored radionica radijskog novinarstva, održana je i radionica pisanja članaka koju je vodila Aleksandra Hiltmann, novinarka iz Švicarske.

Učesnici su u grupama radili na tekstovima koji će u narednom periodu biti objavljeni na portalima activezenica.org i iplatform.ch.

Očekivanja su bila velika, a rezultati još veći, kako navodi ova grupa mladih. Grupa iz Švicarske je oduševljena gostoprimljivom prirodom, ne samo njihovih kolega, nego i sveukupnog naroda BiH, na šta je grupa iz BiH veoma ponosna.

Novostečeno znanje, energija i kreativnost koju su uložili u cijeli proces, rezultirali su emisijom “Burek & Fondue”, koja je realizovana zadnjeg dana razmjene i koja je pokazatelj koliko su učesnici bili predani zajedničkoj ideji.

“Burek & Fondue” emisija je o različitim kulturama, izazovima, stereotipima i očekivanjima mladih u BiH i Švicarskoj.

Cijelu emisiju možete poslušati na MixCloud profilu Radija Active. Vjerujemo da ćete uživati onoliko koliko su uživali učesnici dok su je pripremali.

Projekat su realizovali Udruženje “Naša Djeca” Zenica i i-dijaspora iz Švicarske, uz finansijsku podršku švicarske agencije Movetia.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist