Predizborni podsjetnik


Koristim dan njihove predizborne šutnje da vas podsjetim da sutra izađete na izbore i date glas nekome. Naravno, ne ulazim u to kome treba dati svoj glas, a kome ne. Ali evo, da se podsjetimo.

Počnimo sa djecom vezanom za radijatore u Pazariću i skoro nikakvoj reakciji vlasti po pitanju ove teme. Osim što pate, djeca i ginu na pješačkim prelazima naših gradova, a vozači-ubice se ne kažnjavaju. Face iza volana ne odgovaraju za svoja nedjela, podmićuju saobraćajce, čak više i ne staju na blicanje policajaca da se zaustave zbog kontrole.

Podsjećam na samoinicijativno povećanje svojih plaća i na to što u kantini Parlamenta biftek košta manje od tri litra mlijeka. Doduše, sad su već u pitanju dva litra mlijeka. Povećane su bile i cijene goriva, a za akcize se moralo moliti i kumiti.

Još uvijek nam prijete ratovima i religiozno nas huškaju jedne protiv drugih i time pokušavaju prikriti svoje skandale. Prijete nam ratom, novim genocidom i novim grobnicama.

Hvale se sa 200 metara novog asfalta i autoputem koji kasni sa otvorenjem bar 8 godina. Hvale se i sa uspjesima djece i mladih koje nisu ni podržali. Hvale se tek kad postignu nešto. Aplaudiraju sportistima nakon što u BiH donesu medalje, a šute kad isti sportisti spavaju na tankim spužvama na podu da bi došli do te medalje. Hvale se i nepostojećim gradilištem za nepostojeći olimpijski bazen.

Spavaju na online, a vjerovatno i na offline, sjednicama Parlamenta. Kad ne spavaju, tuku se. Zapošljavaju sestru, djevera i od komšijinog brata sina. Koriste privatne avione za privatne prigode, a i poslovne automobile isto za privatne prigode. Dospijevaju na crne liste zbog povezanosti sa kriminalnim organizacijama. Trebam li spominjati (ne)sporazum trojke oko formiranja državne vlasti i deblokadu institucija ili se toga svi sjećamo?

Sjećate li se skandala poznatih po imenu “Ikona”, “Respiratori”, “Diplome”, “Pokretna bolnica”, “Korona dernek u Sarajevu”? To sigurno ne moram objašnjavati.

Za kraj (ovog teksta), tu su i dokazane i nedokazane krađe identiteta i falsifikovanje ličnih dokumenata građana u svrhu glasanja u njihovo ime, kao i dobro poznato glasanje mrtvih. Kupuju i glasove za kilu kafe ili bon od 15 KM goriva. Doduše, tu smo mi krivi.

Pročitajte još jednom ovaj podsjetnik sutra, a onda izađite na izbore. Čak i ako mislite da vaš glas nije važan i da su brojke svakako namještene – izađite na izbore, barem da im je za jedan papir teže.

I ne mogu da vas ne podsjetim da su svi predizborni plakati i bilbordi, koncerti i pokloni, reflektori i vatrometi plaćeni našim parama. Vašim parama. Parama vas koji stojite i aplaudirate dok vam pričaju bajke toplim i brižnim tonom, kao da će nešto od toga ispuniti.

Podsjetnik, ako ste već zaboravili: izađite na izbore!

Napomena: Mišljenja i stavovi iskazani u tekstu su stavovi autora teksta i ne podrazumijevaju stavove redakcije Radija Active Zenica.

Autor teksta: Ena Čaušević
Izvor fotografije: istinomjer.ba

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist