Želimo sva prava za svu djecu!


20. novembra 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u Historiji. (unicef.org)

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Nažalost mnogoj djeci danas su uskraćena neka najpotrebnija prava kao što voda, hrana, dom ili mir. Nekoj djeci su pak oduzeta prava kao što su mogućnost školovanja zbog spola, rase, invaliditeta, ili čak i zato što su školske uniforme ili knjige za njih preskupe.

Svako dijete treba imati podjednaka prava na školovanje ma koji da su spol, ma koje rase, ma koji invaliditet oni imali ili čak loše stanje bankovnog računa. Mnoga djeca ne mogu reći šta im stvarno treba, u stvari nemaju kome da se obrate.

Primjer kršenja prava je također odvajanje od jednog ili oba roditelja (na primjer zbog razvoda ili drugih razloga) ili smještaj kod skrbnika, a da pritom nitko ne pita kako se osjeća u toj situaciji i s kime bi radije živio/živjela.

Počnimo više pričati o ovome, djeca su naša budućnost – bez njih, mi smo ništa !

Autor teksta: Irfan Alić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist