Kroz izložbu”KnjiŽenstvo BiH” prikazana ženska strana bh.književnosti


Danas je na Filozofskom fakultetu u Zenici održana izložba pod nazivom “KnjiŽenstvo BiH” u organizaciji Asocijacije studenata Filozofskog fakulteta. Cilj izložbe “KnjiŽenstvo BiH” bio je prikazati značajne književnice koje su stvarale bosanskohercegovačku književnost, pokazati da su i žene vidljive u našoj historiji i da njihovo djelovanje ne smije biti obojeno velom zaborava.

“Žene su, nažalost, kroz našu historiju smještane u prostor zaborava. Njihova imena, likovi, djelovanja i dostignuća nisu bilježena. Čak za neke od književnica nismo uspjele pronaći niti sliku. Mnoge su svoja djela objavljivala potpisujući se muškim imenima. Sve to govori koliko su žene bile nevidljive kroz  historiju naše književnosti.” –  izjavila je Elma Mujić, predsjednica Asocijacije studenata Filozofskog fakulteta u Zenici.

Elma Mujić, predsjednica Asocijacije studenata Filozofskog fakulteta u Zenici

Elma dodaje kako su upravo kroz ovu izložbu željeli promijeniti pogled javnosti na ovu tematiku i ukazati da su i žene književnice ravnopravno s književnicima stvarale, ali je njihovo djelovanje zanemareno, samo iz razloga jer su žene.

Kako kaže Elma, ideja o realizaciji ove izložbe javila se u mjesecu maju, u želji da se studenti Filozofskog fakulteta aktiviraju i počnu sami realizirati određene aktivnosti i inicijative. Stoga su se četiri studentice sa različitih odsjeka Filozofskog fakulteta okupile oko zajedničke ideje predstavljanja značajnih žena koje su pridonijele stvaranju književnosti i kulture naše zemlje.

“Samo istraživanje o književnicama je trajalo određeni period. Napravile smo klasifikaciju književnica prema periodima, od XIX do XXI stoljeća. Prikupljale smo značajne podatke o tim književnicama, s naglaskom na one podatke i informacije koje javnosti nisu poznate, a koje su ključne.” – dodala je Elma.

Izložba “KniŽenstvo” održana je u prostorijama Filozofskog fakulteta u Zenici

Ova izložba organizovana je u sklopu globalne kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Studentice su kratkim predstavljanjem bosanskohercegovačkih književnica željele prikazati jedinstvenu sudbinu žena književnica. Pored današnje aktivnosti u okviru 16 dana aktivizma, koja je ujedno i jedina offline aktivnost Asocijacije, svaki dan u toku kampanje objavljuje se online sadržaj na temu rodno zasnovanog nasilja, ali i rodne ravnopravnosti.

Više o samoj kampanji možete pronaći na društvenim mrežama Asocijacije studenata Filozofskog fakulteta u Zenici.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist