Otpad nije smeće, već stvara nešto veće!


Zenica ima odlično rješenje problema odvajanja i tretiranja otpada na dohvat ruke. Građani Zenice u Reciklažno dvorište mogu da donesu drvo, papir, karton, plastiku, staklo, foliju, PET ambalaže, baterije, automobilske gume, bijelu tehniku, računare, televizore i drugi elektronski otpad.

“Postupanje s otpadom je nezamislivo bez učešća svakog člana naše zajednice, od onog najmanjeg do najvećeg. U hijerarhiji postupanja s otpadom, najbolje je da ga izbjegnemo, odnosno da nabavljamo i koristimo stvari koje su nam stvarno potrebne.” – Džafer Dautbegović, iz preduzeća za sakupljanje otpada “ALBA Zenica”.

Grad na koji se možemo ugledati je Novi Sad koji je dobio priznanje za doprinos boljem upravljanju staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu. Ovu nagradu je dobio na završnoj konferenciji projekta pod nazivom “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”. Na teritoriji Grada Novog Sada do sada je postavljeno 143 kontejnera “zvona” za prikupljanje staklene ambalaže. Građani Novog Sada su, u periodu od šest meseci  2022. godine, odvojili 50. 000kg staklene ambalaže kroz ove namjenske kontejnere, a primjetan je rast količina iz meseca u mesec.

Zvono za staklenu ambalažu na ulici Novog Sada, 2022. g.
Deo kampanje reciklaže stakla 2022.g

Značajan je udeo i nevladinih organizacija i inicijativa koje uglavnom imaju i humanitarni karakter pa je tako, ne samo u Novom Sadu već i šire poznata akcija “Čepom do osmeha” kojom se sakupljaju čepovi i ostala ambalaža i njima nabavljaju invalidska pomagala onima kojima su neophodna. Evidentna je volonterska aktivnost mladih u ovoj inicijativi ali i spremnost mladih  da u ovoj akciji razdvajaju otpad.

Velike dogadjaje na žalost prate velike količine otpada. Već godinama najpoznatiji muzički festival EXIT koji se organizuje u Novom Sadu, je zato veliku pažnju posvetio edukaciji i motivaciji mladih u oblasti razdvajanja otpada. U saradnji više kompanija postavljanjem stanica za reciklažu, nekoliko godina, pa i prethodne, odvajale su se  pet boce, limenke i plastične čaše. Uz samo razdvajanje promoviše se i reciklaža postupcima koji se sprovode na samoj Tvrdjavi tokom festivala i u kojima mogu svi učestvovati.

Green EXIT, 2022

U Bosni i Hercegovini je otvorena i prva fabrika za reciklažu guma, kako bi se smanjilo zagađenje priroda. Nažalost, gume su najčešće bačene u prirodu ili su spaljivane što dovodi do dodatnog zagađenja. Kompanija iz Srbije je također primjer dobre prakse koji od starih automobilskih guma pravi gumene podloge za dječija igrališta. 

Reciklažom automobilskih guma do podloge za dječija igrališta

Kako to rade drugi?

Hrvatski otok Krk  je od 2005. godine primjer dobre prakse gdje se u godinu dana prikupi oko 19.500 tona komunalnog otpada, a trenutno se odvojeno prikuplja oko 60% otpada.

 Na njihovom putu edukacija je ključ uspjeha, koja počinje od malih nogu, ali tu je i utjecaj jednih na druge. Otok Krk, zahvaljujući odvojenom prikupljanju otpada, recikliranju i kompostiranju, izbjegava preko 83% ukupnih potencijalnih emisija štetnih plinova iz djelatnosti komunalnog sektora. Još pozitivniji primer je otok Zlarin koji teži životu bez otpada. 

Otok Krk

Hubbub iz Londona kroz svoje raznovrsne kampanje uspješno doprinosi zaštiti okoliša. Fokusiraju se na svakodnevne navike i potrebe poput hrane, mode, doma i okoline u kojoj žive. Njihove zanimljive kampanje privlače pozornost građana i na taj način motivišu stanovništvo da učestvuju u njihovoj ideji. Većina kampanja imaju pozitivan rezultat i primjetno na bolje promijenjena razmišljanja kod ljudi koji su učestvovali u njima.

Posebno zanimljivo je iskustvo Plastic fishing koje kao aktivnost za školsku decu ali i kako team building za kompanije sprovode u dokovima Londona a od sakupljene plastike se reciklažom izradjuju čamci te se ova aktivnost multiplicira. 

London 2022., Plastic fishing, Media for Youth

 

Slovenski Center ponovne uporabe preuzima višak proizvoda i industrijski višak materijala i pretvara ih u nešto korisno ili nešto što se može ponovno upotrebljavati. Njihove akcije i ciljeve objašnjava njihov moto “Koristimo samo ono što već postoji”. Slovenija je po količini otpada po stanovniku ispod europskog prosjeka, ali jako zaostaje u korištenju otpada kao sirovine. Zato je ovaj centar dobar primjer kako povećati svijest građana i pokazati im potencijale koje ostavljeni “otpad” može imati. 

Prije nego danas bacite svoj otpad u kantu za smeće, razmislite da li nešto od toga ima potencijal koji niste do sada vidjeli.

Autori teksta: Radio Active Zenica i Istitut za održivi razvoj i zaštitu okoliša “Zeleni krug” Novi Sad


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist