U tišini


Kad su nam se prvi put pogledi sreli, bio je mrk i dalek.

Kad smo prvi put sjedili u većoj grupi, nije puno govorio. Osjećala sam da me posmatra, nepovjerljivo i ispod oka.

Kad sam mu se prvi put približila, vedro i prijateljski, grubo me odbio od sebe.

Zbunjivalo me to; pokušavala sam da se sjetim zašto bi mogao biti takav prema meni, htjela da mu prestanem biti mrska.

Vrijeme je prolazilo i mi smo, uvijek okruženi ljudima, nastavili upoznavati jedno drugo. Kroz priče i odnose njegove s drugima, koje bih uvijek slušala i posmatrala napola, kao da me ni najmanje ne zanimaju, htjela sam odgonetnuti kakav je. Peckalo me što me ne prihvata i ne pušta blizu sebi.

U jednoj toploj noći, pred cijelim društvom i ničim izazvan, zovnuo me imenom i hladno rekao da me ne može ni vidjeti. Jedne tople noći, povrijeđena i umorna od stalnih napada, odlučila sam da zaboravim na njega i te njegove oči koje me neprijateljski prate. Moj život od tada je krenuo nekim drugim putem; bio je isprepleten s njegovim, ali jasno odijeljen. Moje misli sad su bile o drugome.

Oboje pomireni da nam je neminovnost često boraviti zajedno, kao da smo spustili gard. On više nije bio hladan i ja više nisam bila uvrijeđena. Što mi se više otkrivao, više mi se sviđao. Bio je pažljiv i topao čovjek, ali samo prema određenima. Imao je svoje sizifovštine i nespokoje, ali vidjelo se da iz njih želi učiti. Ćutao je život duboko i zrelo, a bio je mlad. Prepoznavala sam u njemu nešto od čega bih se zarumenila, trnula.

Kad smo se približili sasvim jedno drugom, shvatila sam da osjećam nježnost prema njemu. Bez riječi, primjećivao je svaku moju promjenu raspoloženja, puštao me kad sam morala sa sobom da se raščistim i vraćao se kad me samoća lomila, branio me pred napastima ljudskim i iskreno savjetovao moju nepromišljenost i strah.

Kad sam shvatila da od njegovog pogleda propadam i ježim se, to mu više nisam mogla reći. Za mene je u međuvremenu postao zauvijek zabranjen. Jedino su mu moje oči možda pokazivale da nešto željno iščekujem i da za nečim žalujem.

U tišini niknula je u meni ljubav i u tišini morat će da zamre.

FOTO: Pexels


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist