Noć tvrđava: Promocija europskih fortifikacijskih kompleksa kroz zabavno-edukativni sadržaj


Muzej grada Zenice će, kao jednu od svojih aktivnosti u sklopu 26. izdanja Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, u ambijentu tvrđave na Vranduku organizirati kolažni program posvećen srednjovjekovnoj bosanskoj historiji i tradiciji koji je osmišljen kao dio velikog međunarodnog projekta „Noć tvrđava“.

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Festival tragovima bosanskog kraljevstva, koju već šesnaest ljeta organiziraju predstavnici Muzeja grada Zenice na tvrđavi na Vranduku, bit će iznimno uvrštena u zvanični program projekta Noć tvrđava. Krovni organizator ovog međunarodnog kulturnog poduhvata koji promovira suvremeni pristup održivom upravljanju kulturnim dobrima, interpretaciji baštine te sredstvima komuniciranja i educiranja o kulturnom naslijeđu je javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.   

Ovogodišnji program “Noći tvrđava” uključit će i srednjovjekovno druženje u ambijentu vrandučke kule

U kulturnoj manifestaciji Noć tvrđava, koja je prvi put održana 2022. godine, učestvuju europski gradovi s utvrđenim lokalitetima. Ove godine će se projektu pridružiti trideset i osam lokaliteta s prostora Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Rumunije i Srbije. Našu zemlju predstavljat će utvrđenja u Banja Luci (Tvrđava Kastel), Bihaću (Sokolačka kula), Doboju (Tvrđava Gradina), Vranduku (Vrandučka kula) te Muzej Hercegovine u Trebinju (smješten u Starom gradu tog lijepog istočnohercegovačkog središta).  

Glavna zamisao Noći tvrđava je pod otvorenim nebom, kroz kulturni program sastavljen od različitih edukativno-zabavnih aktivnosti, prikazati i dočarati život kakav je bio u srednjem vijeku. Bogat kolažni program činit će predstava o dešavanjima uoči pada Bosanskog kraljevstva pred osmanskom vojnom silom koju će izvesti studenti i studentice Odsjeka za kulturalne studije zeničkog Filozofskog fakulteta, koncert srednjovjekovne muzike koji će upriličiti zenički ansambl „Fugato“, srednjovjekovne igre (poput streljaštva, trčanja u vreći i bacanja potkove) i viteške igre, improvizirano postavljanje na stub srama, isprobavanje srednjovjekovne kuhinje, predstavljanje izložbe Kulin ban po drugi put među nama i razgledanje stalnih postavki u velikoj i maloj kuli vrandučke utvrde.

U program “Noći tvrđava” uvršteni su predstava, koncert, srednjovjekovne igre i viteške borbe, isprobavanje srednjovjekovne kuhinje i muzejske izložbe

Direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević rekao je: „Vrlo je značajno da se Zenica uključi u jedan širi međunarodni program kao što  je „Noć tvrđava“. Programi koje ćemo organizovati neće biti vremenski strogo određeni i neće imati neki jasan protokol. Oni će trajati istovremeno i bit će isprepleteni jer je glavna zamisao da svako pronađe nešto za sebe i uživa u tome.

Posjetitelji i posjetiteljice će kroz mnogovrsne interaktivne aktivnosti  – izložbe, igrice, muziku, predstavu i serviranu okrepu – moći doživjeti i učiti o specifičnostima života u srednjovjekovnoj Bosni, jednom od najblistavijih razdoblja naše duge i bogate prošlosti.

FOTO: Muzej grada Zenice


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)Šta svira?

Title

Artist