Ja imam pravo na obrazovanje!

Written by on 28/10/2015

Član 28. Konvencije o pravima djeteta – Imaš pravo na kvalitetno obrazovanje. Trebalo bi te podsticati da pohađaš školu do najvišeg nivoa koji možeš postići.

Član 29. Konvencije o pravima djeteta – Obrazovanje bi trebalo da ti pomogne da razviješ i koristiš svoje talente i mogućnosti i da ti pomogne da naučiš živjeti mirno, štititi životnu sredinu i poštovati druge ljude.

Svako dijete ima pravo na obrazovanje, ima pravo da ostvari svoje snove, ciljeve i želje. Međutim broj neobrazovane djece se sve više povećava, a mi ne radimo ništa po tom pitanju. Obrazovanje od djeteta gradi čovjeka, daje mu lakši put u ostvarivanju njegovih ciljeva, omogućava mu da postane neko ko će učiniti nešto vrijedno za sebe i ovaj svijet.

Kroz osnovnu školu, srednju, pa i fakultet mi gradimo svoju ličnost, kreiramo svoj karakter, poboljšavamo se kao osoba i izrastamo u odlučnog čovjeka koji može samostalno da se bori za svoje moralne principe. Obrazovanje nam ne nudi samo znanje već mnogo toga. Nudi nam ono znanje koje ćemo, zasigurno, moći primjenjivati u svakoj sferi naših života. Ali šta uraditi kad jednom dijetetu, nevinom i sićušnom, je oduzeto to obrazovanje, šta kada on nema mogućnost da se obrazuje, da poboljšava i unaprijeđuje svoje mogućnosti, šta kada on ne može da ostvari svoje snove i želje? Svako dijete ima pravo na obrazovanje, ima pravo na potpuno školovanje, ima pravo da svoje sanjarije učini stvarnim.Ali zašto ta prava nisu ispoštovana na način na koji bi trebala biti biti?

Ne možemo samo nijemo posmatrati to, moramo nešto učiniti. Moramo se boriti za svoja prava, moramo se boriti i za prava djece koja nisu u stanju uraditi to, koja su nemoćna, nevina i slaba. Ne smijemo  dopuštati da se djeci u našoj državi, a i djeci u svijetu, oduzima ono glavno , pravo na obrazovanje. Broj neobrazovane djece se ne bi smio povećavati, jer samim tim se povećava broj djece koja nemaju sigurnu budućnost, koja nemaju način da urade nešto po pitanju svoga života. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, ima pravo na siguran i lagodan život. Odrasli moraju to da poštuju i da nam to i omogućavaju!

Tekst napisala Elma Mujić, učenica 9. razreda, OŠ Aleksa Šantić


RadiYo Active

Current track

Title

Artist