DJECIJI PARLAMENT

Written by on 16/10/2019

Dječiji parlament je redovna aktivnost Udruženja  Naša djeca Zenica od 2011. godine i okuplja djecu  uzrasta od 13 do 18 godina.

Danas Dječiji parlament broji 50 članova, koji se sastaju  svake subote u prostorijama Udruženja i neformalno se edukuju o temama iz oblasti dječijih prava i Konvenciji o pravima djeteta.

Za svu djecu, parlament predstavlja nekoliko sati druženja tokom kojih „pobjegnu“ od svojih školskih obaveza i budu ono što jesu – djeca. Za to vrijeme druže se sa svojim vršnjacima, pričaju o temama koje su bitne za djecu, dijele svoje mišljenje i stavove i uče kako kritički da razmišljaju. Oni su ti koji organizuju događaje za djecu, obilježavaju bitne datume kojima skreću pažnju javnosti na potrebe djece i njihova prava. Oni su ti koji kreiraju okruženje u kojima djeca mogu zdravo odrastati.

Neke aktivnosti dječijeg parlamenta su edukativne radionice, obilježavanje Dječije nedjelje, Dana djeteta, kreiranje dječijih emisija, kreiranje časopisa „Smišljam“, održavanje panel diskusija i učešće na programu interkulturalnih razmjena u dječijem selu Pestalozzi u Švicarskoj.

A oni koji svakako mogu najbolje opisati šta je Dječiji parlament, jesu naši parlamentarci. U nastavku pročitajte samo neke od komentara na to kako se osjećaju na parlamentu i radionicama:

„Ne mogu ni opisati kako sam se osjećala. U zadnje vrijeme sam imala problema u sklapanju prijateljstava pa mi je ovo mnogo pomoglo. Osjećala sam se posebno, samopouzadnje mi se nevjerovatno povećalo. Bila sam komunikativna i ispunjena pozitivnom energijom. Ovo mi je zaista bilo potrebno!“

„Parlament je moja druga porodica. Mjesto na kojem sam stvarno prihvacena i mogu biti svoja. Parlament mi daje snagu da zaboravim da tugu i probleme i budem sretna. Drago mi je sto postoji mjesto na kojem mogu izraziti svoje misljenje i znam da ce biti uvazeno.“

„Osjećam se baš kao što bi se jedno dijete trebalo osjećati tokom njegovog djetinjstva.“

„Jučer sam prisustvovala prvi put, ali već jedva čekam idući sastanak. Mnogo mi se sviđa način rada i osjećala sam se kao kod kuće.“

„Recimo, kada dobijem neku obavezu, osjećam se kao da sam neku titulu veliku dobila i to mi često da priliku da iznesem svoj stav i misljenje!“

I djeca kao djeca, onakako kako samo i znaju – iskreno, stalno pišu o Dječijem parlamentu, o aktivnostima, o Švicarskoj i takve sadržaje možete uvijek pronaći na našem portalu.

Jer, djeca prije svega!


Continue reading

Next post

Važno


Previous post

O NAMA


Thumbnail

RadiYo Active

Current track

Title

Artist