Kako je bijela maska postala simbol modernih pobuna?

Written by on 02/12/2015

Ko je Guy Fawkes? Kako je bijela maska postala simbol modernih pobuna? 

Danas je skoro pa nemoguće zamisliti bilo kakav protest, a da se na njemu ne pojavi karakteristična bijela maska koja je postala zaštitini simbol modernih pobuna. Maska je također i zaštitini simbol Anonymousa, decentralizovane mreže aktivista i hacktivista koji se zalažu za slobodu interneta, ukidanje cenzure i restriktivnih zakona o autorskim pravima. Maska koja je postala simbol moderne revolucije predstavlja lice Guy Fawkesa, člana skupine katoličkih ekstremista koji su planirali poznatu ‘Urotu baruta’ 1605. godine koja je imala za cilj da svrgne protestanstku vlast u Engleskoj i nametne katoličku.

Guy Fawkes je rođen 13. aprila 1570. godine u Stonegateu u Yorkshireu. Bio je drugo od četvero djece Edwarda Fawkesa i njegove supruge Edith. Do svoje 21. godine je prodao imanje koje mu je ostavio otac i otišao u Evropu da se bori za katoličku Španiju protiv protestantske Nizozemske republike. Iako je njegova vojna karijera išla jako dobro, 1603. godine napušta svoju jedinicu i dobija dopuštenje za odlazak u Španiju. Iste godine je otputovao u Španiju i zatražio od kralja Filipa III da mu da svoju podršku u planiranju pobune u Engleskoj protiv “heretika” Jamesa I. S obzirom na činjenicu da su Španija i Velika Britanija tehnički još uvijek bile u ratu, Filip je odbio. Tokom kampanje u Flandriji, Fawkesu je prišao Thomas Wintour, jedan od urotnika, i zatražio od njega da se pridruži skupini pod vodstvom Roberta Catesbya. Skupa su skovali „Barutnu urotu“ – sakrili su u podrum ispod britanskog parlamenta veliku količinu baruta i čekali priliku da izazovu eksploziju nakon dolaska kralja. Međutim, 18 mjeseci pažljivog planiranja je „propalo“, jer je 4. novembra 1605. godine Fawkes uhapšen samo par sati prije nego što je trebao zapaliti eksploziv.  Fawkes se, naime, brinuo da bi eksplozija baruta mogla ubiti i nekoga od katoličkih predstavnika, pa im je tako počeo slati pisma u kojima ih je “molio” da tog dana ne dolaze u Parlament. Jedno od pisama došlo je do državnog sekretara Roberta Cecila koji je sve prijavio. Večer prije velikog napada Guy Fawkes otišao je provjeriti u podrum da li je sve u redu, ali tu su ga čekali stražari. Kada ih je ugladao, smireno je izjavio: “Ja samo želim u zrak dići kralja i parlament!” “Barutni zavjerenici” su proglašeni krivim te osuđeni na smrt, koja je trebala biti izvedena na najokrutniji način – polovičnim vješanjem, vađenjem utrobe na živo i sječom tijela na četiri dijela. Fawkes je ipak uspio skočiti s vješala, ali je slomio vrat, tako da nije proživio okrutnost drugog dijela smaknuća. Ipak, tijelo mu je rasiječeno i poslano u razne dijelove kraljevstva kao opomena drugima.

Fawkesovo lice – simbol moderne pobune

Danas je Guy Fawkes simbol otpora središnjim vlastima. Prikazuje se kao poznata Anonymous maska u borbi protiv internetske cenzure, koja se proslavila zahvaljujući strip piscu Alan Mooreu i ilustratoru David Lloydu, koji su osamdesetih objavili grafički roman „V for Vendetta“. U romanu čovjek s maskom Fawkesa bori se protiv države i državnog aparata. Državni aparat nadzire sve, kamere su svugdje postavljene, prati se svaki korak građana, a politička sloboda kao i sloboda govora ne postoji. Glavni lik “V” odlučio je tome stati na kraj. Cilj njegovih sabotaža, dizanja u zrak simboličkih zgrada Londona i atentata je da se pokrene šutljiva masa. Na taj način diže se revolucija kojoj je kranji cilj društvu vratiti pravednost i slobodu. Dakle, čovjek s maskom Guy Fawkesa odlučio se protiv te tiranije boriti anarhijom i legenda je rođena. Iz istoimenog filma, proizašao je i jedan od najboljih citata u filmskoj umjetnosti, a počinje sa: “Remember, remember the 5th of november”, koji poziva na dizanje revolucije protiv totalitarnog režima.

Film “V for Vendetta” svidio se mladim internet aktivistima, pogotovo pokretu Anonymous koji je masku nosio prilikom protesta protiv scientološke crkve u SAD-u. Nakon toga, maska je postala simbolom Anonymous pokreta i neoanarhističkih pokreta, a maska se svake godine prodaje u stotinama hiljada komada. I na kraju – ironija.  Maska je zaštićena licencom Time Warnera. Pa tako svaki put kada prosvjednici kupuju maske Guya Fawkesa zapravo pomažu velikim kapitalistima.

Anonymusi, grupa u kojoj su svi jednaki

Prije samo nekoliko godina niko ih nije ozbiljno shvatao. Bili su anarhisti koji su maštali o vremenu u kojem će potresti virtuelni svijet. Za sve ostale bili su samo grupa „tinejdžera“ koja je gubila vrijeme napadajući one koji su o Internetu znali manje od njih. U posljednjim akcijama zbog ciljeva za koje se zalažu pridobili su simpatije širom svijeta, pa su se ogranci anonimnih boraca za slobodu Interneta pojavili u velikom broju zemalja. Anonymousi su aktivni i u BiH, te su u nekoliko navrata izvršili napade na neke bh. portale poput BH Telecom, zvanične web stranice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme protesta za JMBG, itd. Također su oborili i zvaničnu stranicu MUP TK zbog toga što se konkurs za posao nekoliko puta poništavao.

Anonymousi ili kraće Anon, nastali su 2003. godine iz utjecajnog internet foruma 4chan, popularnog među hakerima i gejmerima, ali tek pet godina kasnije postaju poznati široj javnosti nakon sprovedenih nekoliko akcija. U operacijama “Vraćanje duga” i “Osveta Asanža” napadaju sve one koji su blokirali račune ili uskratili usluge Wikileaksu, počev od Amazona, preko Pay-pala, sve do Master carda i Vise. Iako je njihova osnovna odlika anonimnost, neki su identifikovani, a rezultat su hapšenja na desetine aktivista ove grupe širom svijeta. Tako su u Turskoj i SAD uhapšene 52 osobe osumnjičene za napade na mreži. No Anonymousi odgovaraju na ova dešavanja.  Upali su u bazu podataka NATO-a, te uzeli 10 gigabajta poverljivih podataka, također su nastavili operaciju Antisecurity koja podrazumijeva konstantne napade na vlade, sigurnosne službe i državne organizacije koje ugrožavaju vrijednosti za koje se ovaj pokret zalaže. Anonymousi nemaju komandnu strukturu i okupljaju veliki broj virtuelnih zajednica širom svijeta među kojima ne postoji hijerarhija, a koji komuniciraju na tzv. AnonOps web stranama (jedna od najpoznatijih je na adresi: www.anonops.blogspot.com). Postoji apsolutna jednakost svih članova, koja je izgleda i moguća samo u zajednici bez identiteta. Svako ima mogućnost da predloži određenu akciju ili temu na 4chan forumu ili na nekoj od njihovih AnonOps stranica, a onog trenutka kad većina članova podrži prijedlog on automatski prerasta u novu kampanju. Tako su zahvaljujući odsustvu vođstva Anonymousi praktično postali jedina masovna grupa u svijetu u kojoj su svi jednaki.

Anonymousi su i svojevrsna internet subkultura. U svakom slučaju od samog početka predstavljaju svojevrsnu virtuelnu zajednicu koja podstiče aktivnu građansku neposlušnost i sve svoje aktivnosti sprovodi anonimno. Iako se u javnosti najčešće nazivaju hakerima, Anonymousi sebe definišu kao internacionalne hacktiviste (izvedenica od engleskih reči hack i activism), a termin podrazumijeva ljude koji zahvaljujući svojoj hakerskoj sposobnosti upadaju u tuđe računare ili sajtove radi odbrane vrijednosti za koje se zalažu, u znak protesta ili podrške. Svrha napada, nije pribavljanje lične koristi, već odbrana ideologije za koju se zalažu, a u čijoj se osnovi nalazi sloboda informisanja, sloboda Interneta i sloboda govora, ali i zaštita privatnosti i socijalna jednakost. „Anonimusi ste vi. Vi nećete biti uskraćeni za slobodu govora, slobodu štampe, slobodu udruživanja i vaše univerzalno pravo da slobodno pristupate informacijama, kako u stvarnom životu tako i na Internetu“, navodi anonimni glas na jednom od njihovih klipova, koji se redovno pojavljuju na You Tubeu. 

„Mi smo nenasilni decentralizovani pokret otpora koji postoji s ciljem da uspostavi pravičan sistem i stane na kraj organizovanom kriminalu, kako u svijetu tako i u našoj zemlji. Naš cilj je plemenit, a naša moć čista“, piše u jednoj od njihovih poruka namijenjenih javnosti. Trenutno su vrlo popularni takozvani DDoS napadi (Distributed Denial of Service Attack), odnosno napadi na neki računarski. Jedan od oblika ovog napada izvodi se tako što ogroman broj stvarnih korisnika ili zaraženih računara istovremeno pokuša da pristupi određenom siteu, usljed čega se servis preoptereti i postaje nedostupan. U pojedinim slučajevima napadi su izvedeni upravo tako što su u tačno ugovoreno vrijeme članovi Anonymousa “bombardovali” svoje mete i nerijetko ih i po nekoliko dana blokirali.  Zabluda je da su Anonymousi aktivni samo na mreži, oni aktivno učestvuju i u demonstracijama.

Moto grupe glasi:„Mi smo Anonimusi. Mi smo Legija. Ne praštamo. Ne zaboravljamo. Očekujte nas.“

(Tekst: Ajla Heralić, objavljeno u KAR!KAMA br. 19)

FOTO: PYMCA/UIG via Getty Images


RadiYo Active

Current track

Title

Artist