UČENIČKO PODUZETNIŠTVO

Written by on 03/12/2015

Poduzetništvo se većinom odnosi na svijet odraslih, iskusnih poslovnih ljudi, no da se ono odnosi i na najmlađe koje obrazovni sistem treba da izgradi širokim spektrom znanja pripremajući ih za budućnost, govori činjenica da u Zenici postoji sekcija bazirana na učeničkom poduzetništvu. Cilj ove sekcije je potaknuti najmlađe da iskušaju svoja znanja i talente prepoznavajući poduzetničke prilike u svojoj sredini. Ovim se želi postići razvijanje poduzetničkog duha i način razmišljanja izvan ustaljenih okvira.

„Članice kreativne sekcije Šljokice, Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić” u Zenici, bave se izradom nakita i crtanjem na staklu. U okviru sekcije mogu da nauče kako i gdje da nabave materijal potreban za rad, odnosno da ga kupe, da provjere najpovoljnije ponude ovog materijala, da organizuju svoje vrijeme potrebno za izradu određenog nakita, da dogovaraju cijene tog nakita, prezentacijske vještine, komunikacijske vještine a sve to kroz timski rad“, rekla je pedagogica koja ujedno vodi ovu sekciju Edina Kos-Burić.

„Kreativna sekcija Šljokice postoji od 2011. godine u Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ u kojoj sam zaposlena kao nastavnica njemačkog jezika, te sam posmatrajući ove učenice uvidjela da je ono što one rade potrebno našem obrazovnom sistemu, našem društvu uopće. Živimo u zemlji u kojoj je poduzetništvo pojam od kojeg ljudi imaju neku vrstu straha, a sve zbog toga jer nismo naučeni i naviknuti na to“, rekla je Emina Tufekčić. Na prvoj sjednici Gradskog vijeća Zenica u 2014. godini, Emina Tufekčić, je uputila ispred Vijeća inicijativu ka Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta da se napravi „Plan razvoja poduzetničkih kompetencija u osnovnim školama ZDK, te da se osiguraju sredstva za razvoj istih jer se poduzetništvo kod učenika sadašnjim „Nastavnim planom i programom“ skoro nikako i ne razvija. Ministarstvo je na podnesenu inicijativu odgovorilo pozitivno, te napomenulo da postoji program „Poduzetničko učenje u obrazovnim sistetmima BiH – Faza II“, a ova škola je postala dio navedenog programa zahvaljujući uspješnim rezultatima kreativne sekcije Šljokice.

Podršku i rad ovog vida učeničkog poduzetništva pružaju kako nastavnici i menadžment škole, tako i Općina Zenica, odnosno Gradsko vijeće. Osim inicijative ispred Vijeća, Emina Tufekčić, te ostali članovi Gradskog vijeća bili su uključeni u organizaciju nekoliko manifestacija u Zenici, te su nastojali da ove učenice i njihov rad uključe i prezentuju na svakoj od manifestacija održanih u Zenici. Svoje radove one su predstavljale na sajmu OPEN-s u Zenici 3 godine zaredom, zajedno sa stotinu drugih izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine. Zatim, 23.04.2014. godine prodavale su svoje produkte na priredbi povodom Dana djeteta, te u holu zgrade Vlade ZDK imale su priliku da upoznaju sastav i rad prošle vlade ZDK i kao uspješne mlade poduzetnice bile su na prijemu kod premijera i ministra obrazovanja ZDK 2013. godine. Redovno svoje radove prezentuju i prodaju učenicima i roditeljima, te drugim posjetiteljima kako na školskim priredbama, tako i na većim manifestacijama. Sve ovo dovelo je do želje za radom i kod ostalih učenika i učenica, te je broj učesnika sekcije Šljokice porastao sa 7 na preko 35 učenika i učenica koji žele biti dio ove sekcije koja se bazira na učeničkom poduzetništvu.
Cilj učeničkog poduzetništva je potaknuti razvoj poduzetničke okoline, što će potaknuti učenike na izgradnju vlastite budućnosti.

Program nastoji razviti samoinicjativnost kod učenika i nastavnika, te uvesti nove metode (praktičnog) učenja u proces obrazovanja. Također, još jedan od ciljeva je da ova škola bude model za razvoj poduzetničkih vještina, odnosno da se ovakav primjer dobre prakse proširi i na druge škole, kako bismo imali što više učenika/ca – poduzetnika i u drugim školama. „Proces učeničkog poduzetništva ide sporo i nemamo više vremena da čekamo, ovaj proces treba ubrzati jer ako ne osposobljavamo sadašnje generacije, mi ni za deset godina nećemo imati kvalitetne mlade ljude spremne da se uključe u poduzetničke aktivnosti. Iz tih razloga ovaj vid sekcija je potreban i ostalim školama kako bi kod učenika razvile svijest o poduzetništvu, što ne znači da jedna ovakva sekcija u budućnosti neće postati i obavezan školski predmet“, dodaje Edina Kos-Burić. Također, u narednom periodu planira se u sekciju uključivanje kreativnih prezentacija i grupnih radova koji će se ticati osnovnog znanja iz poduzetništva kao što su finansije, marketing, organizacija i planiranje. Učeničkim poduzetništvom koje će u narednom periodu obuhvatati i druge aktivnosti, poput saradanje i pisanja projekata od strane učenika/ca, želi se naučiti najmlađe da budu aktivni, maštoviti, uključeni u društveni život a ne da budu pasivni posmatrači. Žele odgojiti osobe koje razmišljaju, osjećaju i ponašaju se kreativno i odgovorno.

Revolution Slider Error: Slider with alias djeca not found.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist