Međunarodni dan djeteta

Written by on 04/12/2015

“Tišina govori više od riječi” jedan je od plakata koji su sa simbolično zalijepljenim trakama preko usta pronijeli članovi i članice “Dječijeg parlamenta” grada Zenice.

Nakon što su 19.11. posjetili dječiji odjel za plućne bolesti i razgovarali o Konvenciji i dječijim pravima, odlučili su se da skrenu pažnju na svoja prava bez ijedne izgovorene riječi.
Promarširali su kroz šoping centar i na taj način još jednom podsjetili na Međunarodni dan djeteta koji se obilježava 20. novembra.

20. novembar se obilježava kao Međunarodni dan djeteta i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta. 1959. godine, Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina poslije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta. Potpisnici Konvencije o pravima djeteta teže razumijevanju, prihvaćanju i općenitoj dobrobiti sve djece svijeta. Ovim danom se svake godine organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama potiču na poduzimanje konkretnijih koraka u zaštiti i unapređenju dječijih prava, jer su djeca posebno osjetljiva skupina koja bezrezervno treba zaštitu i pažnju. Stepen poštovanja osnovnih dječijih prava je pokazatelj napretka društva u cjelini.

Grupa „Dječiji parlament“ Udruženja „Naša djeca“ Zenica osnovana je 2011. godine, u sklopu aktivnosti projekta „Snažniji glas za djecu“ u okviru rada istoimene mreže NVO za prava djeteta. Kroz Parlament je prošlo desetine djece iz različitih osnovnih i srednjih škola u Zenici. Danas Parlament broji 20 članova, djevojčica i dječaka, koji se sastaju svake sedmice. Sa grupom se realizuje niz radionica o dječijim pravima, kroz koja se potiče kritičko i kreativno razmišljanje. Parlament je do danas realizovao niz aktivnosti koje su imale za cilj da poboljšaju položaj djece u zajednici, te da ukažu na niz problema sa kojima se djeca susreću. Cilj postojanja i djelovanja Dječijeg parlamenta je da okupi što veći broj djece koja će poznavati svoja prava, a samim tim i biti borci za ista. Grupa prepoznaje probleme u zajednici i radi zagovaranja sa ciljem rješavanja ili ublažavanja veličine tih problema. Grupa također prati implementaciju dječijih prava u zajednici.

Članovi/ce grupe svake godine obilježe bitne datume za djecu, među kojima su najznačajniji Međunarodni dan djeteta, Dječija nedjelja i Dan planete Zemlje. Kroz aktivnosti su pokušali da skrenu pažnju djece, odraslih i vlasti na položaj djece, kao i na aktivnosti koje bi značile poboljšanje položaja. Svake godine, grupa posjeti i Odjel pedijatrije KBZ.

„Naš Dječiji parlament je kao i obično upriličio ovaj dan nizom aktivnosti. Između ostalog 19.11.2015.godine, smo posjetili dječiji bolnički odjel za plućna oboljenja. Na odjel smo stigli u 16 sati, predstavili jedni drugima, a zatim upoznali djecu o radu naše grupe i dječijim pravima. Oni su rado sa nama dijelili svoja mišljenja, iznosili kreativnost i maštu na papire. Pripremili smo poklone za djecu i naše poruke u znak ohrabrenja. Poslije crtanja i razgovora smo se igrali asocijacije. Razgovarali smo o Konvenciji i dječijim pravima, gdje smo opet naišli na već poznati problem, a to je nedovoljna educiranost djece o pomenutim temama. Većina ih nije ni znalo da imaju prava, a niko od njih nije znao da je država potpisala i ratifikovala Konvenciju, te se time obavezala da ce poštovati svaki član koji je njome predstavljen“, izjavila je za radio Active, Vildana Hodžić – predsjednica Dječijeg parlamenta.

Revolution Slider Error: Slider with alias parlament not found.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist