6 zanimljivosti o snovima koje niste znali

Written by on 08/12/2015

Sanjanje je složeni psihobiološki proces praćen vrlo određenom fiziološkom slikom.Normalno čovjek u toku noći sanja 4 do 5 puta u 20 minuta. Sanjanje je obilježeno pasivnim stanjem svijesti, te  odsustvom našeg voljnog sudjelovanja.

Iako je spavanje uobičajena ljudska pojava, uz nju se veže nevjerovatan broj nepoznanica. U nastavku vam donosimo neke od njih :

1. Rekordi

Najpoznatiji rekord za besane noći držao je 17-godišnji Randy Gardner iz Sjedinjenih Američkih Država. On je naime uspio ostati budan čak 264 sata u svrhu znanstvenih istraživanja 1964. godine. Međutim, noviji rekordi se ne evidentiraju jer Guinessova knjiga svjetskih rekorda više ne podržava slične eksperimente jer mogu biti pogubni za ljudsko zdravlje.

2. Mit o mjesečarima 

Vjerovatno ste upoznati sa urbanom legendom koja kaže da nikada ne biste smjeli zaustaviti čovjeka koji hoda u snu jer to može biti jako opasno. Istina je da ovaj mit nije tačan, te će se mjesečar kojeg probudite ponašati kao i  svaka druga osoba kojoj prekinete spavanje. Naravno da će biti zbunjeni, često stidljivi ili preplašeni, ali nema razloga da se bojite njihove ljutite reakcije. Pristup ovim osobama je pomalo težak i neugodan, stoga je najbolje rješenje da osobu koja mjesečari vratite do kreveta nježnim pokretima.

3. Neki ljudi imaju strah od spavanja

Postoje različite vrste strahova,pa tako i strah od spavanja-Klinofobija (strah od odlaska u krevet) i Somniofobija (strah od spavanja) su intenzivni iracionalni strahovi. Neke osobe imaju strah od samostalnog spavanja, neki imaju strah od noćnih mora, dok se pojedini boje spavati jer smatraju da tako mogu utonuti u smrt.

4. Neki veliki izumi su po prvi put zamišljeni upravo u snu

Ljudsko biće prvi put počinje da sanja tek u uzrastu od 3 godine, a nakon ovog uzrasta, ljudski um postaje veoma dosetljiv dok spavate.Kako neki tvrde Alexander Graham Bell je sanjao o telefonu prije nego što ga je izmislio.

Paul McCartney, nekadašnji član grupe “The Beatles” kaže da je u snu otkrio melodiju za pesmu “Yesterday”. Kralj horora, pisac Stephen King izjavio je da brojne ideje za njegove uspješne priče korijene nalaze upravo u snovima.

5. Samo 4 dana bez sna će vas natjerati da halucinirate

Samo četiri dana bez spavanja su dovoljna kako biste počeli halucinirati. Za potvrdu, samo je potrebno osvrnuti se na gore spomenutog Gardnera.On je održavao budnost ali nakon samo četiri dana bez spavanja, počeo je halucinirati kako je Afroamerički studentski nogometaš Paul Love koji je pobijedio sa svojim timom na nekom velikom turniru.

Kada je Britanac Tony Wright ostao budan jedanaest dana u 2007. godini., nakon samo pet dana zapisao je u svom online dnevniku kako je vidio na zaslonu svog monitora prekrasan, očaravajući ples vilenjaka i patuljaka.

6. Kućni ljubimci takođe sanjaju

Obrasci spavanja kod životinja, naročito kod sisara, analizirani su, a nalazi su veoma zanimljivi. Životinje isto kao i ljudi, doživljavaju različite faze sna. Iako nije moguće pitati kućnog ljubimca o njihovom snu, moguće je posmatrati ljubimca dok je sanja.

Još zanimljivih činjenica o snovima možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 

.

 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist