Zara ka zvijezdama

Written by on 10/12/2015

Zara je velika u svojoj ljubavi za ljude i sve oko sebe. Njena ljepota je veličanstvena, jer njena ljepota je njena snaga, njena borba, čelična želja i taj njen san…koji živi…Živo. Da jednog dana hoda. Ne postoji teška i laka borba, nema velikih i malih tegoba, nijedan put nije posut ružama. Zara svoje dane živi sretna, okružena ljepotom i ljubavlju. Kada su djeca njene dobi počinjala puzati, ona je jedva mogla par sekundi držati glavu uspravno, kada su druga djeca pravila prve korake, ona je nosila gipseve na nogama, kada su druga djeca trčkarala razigrana, ona se spremala na operacije i opet ležanje u gipsanim oklopima, kada su druga djeca na ponos roditelja počinjala trenirati razne sportove, Zara je pomalo uspjevala da sjedi, kada su druga djeca vozila bicikla, ski rol, Zara je sa ortozama na nogama vježbala ustajanje. Svaki dan vježbi, napora, suza. Svaki dan sreće zbog malog uspjeha. Bez koordinacije vida i ruku, nerazvijenih mišića, nerazvijenog vezivnog tkiva, nekontrolisanih gibova tjela…sve je to ona predanim i napornim vježbanjem savladavala, naučila svoje tjelo da sluša. A pametnica je. Velika. Iz te želje da hoda, iz te velike želje proizašla je velika poslušnost. Njeno tjelo sluša njen um. Tim stručnjaka koji radi sa Zarom svakodnevno, mišljenja je da je ovo vrijeme njene potpune psihofizične zrelosti. Da u periodu od godinu-dvije može postići mnogo više nego sve do sada, ali i vrijeme poslije toga. Te dvije godine, program rehabilitacije i liječenja iziskuje ogromna sredstva.

Zarina majka je pokrenula facebook stranicu na kojoj pokušava da prikaže Zarin život i njenu borbu. Prenosimo jedan od njenih postova. Nadamo se da ti koji čitaš nećeš samo preći preko njega i zatvoriti svoj kompjuter. Nadamo se da ćeš ti koji čitaš prepoznati svoju ulogu i mogućnost da pomogneš Zari u njenom putu ka zvijezdama. Nadamo se da ćeš otvoriti svoje srce jednom djetetu i jednoj majci.

„Poštovani dobri ljudi, neznani, znani po dobroti, prijatelji, svi…
Pozvala sam vas na ovoj stranici, gdje pišem o Zari, o njenoj borbi, o njenoj želji, gdje objavljujem njene slike, male snimke njenih pokušaja, pozitivnih, manje pozitivnih, pozvala sam vas da kupovinom moje knjige “Tamo gdje je zagrljaj, tamo je dom” pomognete nastavka njenog liječenja sa programom rehabilitacije. Devet godina traje naša borba za dobijanje prava na zdravstveno osiguranje u državi Sloveniji, jer naša država BiH se ograđuje od Zare, NE ŽELE, NE MOGU, NEĆE da nam priznaju pravo na liječenje moje kćerke u Sloveniji. Po njima ona je “nepotrebno ulaganje novca u nešto (nešto je Zara) što nema izliječenja: kažu šteta što ne boluje od karcinoma ili leukemije, kad je već bolesna, onda bi joj kao država plaćala troškove liječenja”. Svi znamo da je to šuplja priča. Ja sam ih se naslušala da više i ne računam na to zdravstvo, nimalo.
To je moja druga knjiga pjesama. Prva “Kad ljubav jednom pokuca na vrata”, takođe je u prodaji i jedna i druga koštaju po 10KM. Osim toga izrađujem (ručno šijem-šivam) lutke od tkanine i prodajem i njih po cijeni od 15€ ili 30KM i 10€ ili 20KM, “Lutka za Zaru”.

Ljudi dragi činim sve, eur po eur, jer jedan mjesec, a već devetu godinu, moramo nacrtati približno 2000€. Svaki mjesec, nekad više… Svaki mjesec. Ne računam operacije koje su bile, ortopedska pomagala: kolica, ortoze, stojalice. U Sloveniji ni jedan običan sirup nismo dobili besplatno. Nikad. Sve plaćamo…devet godina.

HVALA LJUDIMA ŠTO NAM POMAŽU. KOLIKO MOGU I KAD MOGU.
Zato šijem lutke, zato izrađujem novogodišnje čestitke, zato pišem pjesme i izdajem knjige da ljudima koji požele da pomognu Zari, bar ponudim knjigu za 10KM, bar ponudim lutku i moje knjige za 50KM. Jer me stid moliti ljude za pomoć. A moram. Nema drugog načina. Ne, jer se velikima fućka za djecom poput Zare.
Mali milion zdravstvenih problema je imala. Polako, dan po dan, sat po sat, trenutak po trenutak živimo, tako se i borimo. Jedino ovdje smo rješavali i rješavamo istovremeno sve: i njenu nezrelost i njene probleme sa mišićnom nerazvijenosti i njene kontrakture i spazme i njenu hipotoniju i njene iščašene, iskrivljene, naopako obrnute zglobove, kukove, koljena, stopala.
Nemamo mogućnosti druge.
Voljela bih živjeti sa mužem i sinom. Vljela bih ne plaćati svaki mjesec stan i troškove stanovanja preko 600€, voljela bih živjeti u svojoj kući. Ne pripadam više nigdje. Izgubila sam bliske kontakte sa prijateljima, jer se ne viđamo ni po godinu dana, ne idem više nigdje, ne slavim ništa, ne putujem, osim na relaciji Tuzla-Ljubljana, dva tri puta godišnje. Sve sam podredila tome da se moja Zara ne vuče na laktovima po podu, da moja Zara uspravno sjedi, da bar zakorači par koraka uz pomoć štapa, da ode sama na WC šolju, da sama ustane iz kreveta i obuče se.
I ne žalim ništa. Nijednog svog trenutka. Sve bih opet ispočetka da moram. Ona se bori, ja je samo pratim. Zato sam vas pozvala da nam pomognete. Jedan naš mjesec je nekih četiristotinjak mojih knjiga, ili nekih 120 lutki….. Dan – noć radim…

Ako poželite da kupite nešto od ovoga o čemu sam vam pisala i sada i danima prije, molim vas da imate strpljenja. Odgovoriću na svaku vašu poruku. U BiH sve možemo slati običnom poštom ili pouzećem. U Hrvatsku ne možemo slati pouzećem. Običnom poštom idu sve pošiljke. Cijena slanja jedne same knjige je 4,5 KM za HRvatsku. Cijena slanja jedne same knjige unutar BiH je 3KM. Običnom poštom. Pouzećem je skuplje.

Iz Hrvatske možete izvršiti uplate na jedan od deviznih računa:
Gordana Bojanovic Sivcevic
ABANKA VIPA d.d. Slovenska 58, 1517 Ljubljana
SWIFT: ABANSI2X
IBAN:SI56 05100 70264302
ili
Sivčević Zara
UNICREDIT BANK SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA 39 3384 4028 1685 4244
UNICREDIT BANK, Podružnica Tuzla, Džafer Mahala 55-57 75000 Tuzla
ili na paypal:
gogaizara@yahoo.com
Uplate unutar BiH, možete izvršiti na račun:
Sivčević Zara
UniCredit Bank d.d.
Transakciji račun banke 3383002500000419
Broj računa: 40323302000
BUDITE DIO ZARINE PRIČE, NJEN OSLONAC NA PUTU KA TAKO ŽELJNOM PRVOM KORAKU.
Vaša Sivčević mama“


RadiYo Active

Current track

Title

Artist