Održana humanitarna izvedba predstave “Opšta bolnica”

Written by on 19/01/2016

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, 19.01.2016. godine sa početkom u 19:30 sati, održana je humanitarna izvedba predstave “Opšta bolnica”. Cijena ulaznice bila je 5KM, a sav prihod od ulaznica bit će uplaćen za liječenje Edina Mujkanovića.

Predstava

Predstava je rađena prema drami savremenog bugarskog pisca Hriste Bojčeva. Opšta bolnica kroz priču o pacijentima i doktorima, kod kojih se ne može vidjeti koji od njih su zdravi a koji bolesni, zapravo govori o razlici zapadnoga i istočnoga svijeta. Zapad je utopijsko mjesto na kojem je naravno sve lijepo, pošteno, ispravno, mjesto na kojem će se riješiti svi problemi, a bolnica postaje opšta metafora svijeta koji je bolestan i za čije stanovnike više nema lijeka. Inače,Bojčev je politiku prikazao kao pozorište, ali i u pozorištu govori o politici. Posebno se osvrće na lažnu nadu koju nudi Evropska Unija, za koju ljudi koji žive u Istočnoj Evropi vjeruju da će izliječiti sve.

Možda u ovoj sjajnoj predstavi „nema lijeka za svijet i njegove stanovnike“, ali se nadamo da će za našega Edina u svijetu kojem živimo biti.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist