Umjesto ribama, u 2050. godini, more će biti stanište plastici


U morima će do 2050. godine biti više plastike nego ribe, šokantan je zaključak izvještaja koji je predstavljen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Plastika je organski polimer. Najveći broj tih polimera je baziran na lancima koji se sastoje samo od atoma ugljenika ili su prisutni i kiseonik, sumpor, ili azot. Većina plastike sadrži smjesu drugih organskih ili neorganskih jedinjenja. Količina aditiva se kreće u opsegu od nula procenata (za jednostavne polimere koji se koriste kao ambalaža za hranu) do više od 50% kod pojedinih elektronskih aplikacija. Prosečni sadržaj aditiva je 20% po težini polimera

Voda razgrađuje sve ono čime zagađujemo prirodu, ali dok je za jedan opušak potrebno od dvije od pet godina da se razgradi, plastici je potrebno od 10 do 1.000 godina. Industrija plastike se ne bavi ovim problemom, a na tržištu je sve veća potražnja za plastičnom ambalažom.

Začuđujuće je to da svake godine oko osam miliona tona plastike dospije do mora, što je jednako kao da se svake minute u okean istovari pun kamion smeća.
“Ukoliko se ništa ne preduzme, očekuje se da će taj broj narasti na dva kamiona u minuti do 2030. i četiri po minuti do 2050 godine”, navodi se u izvještaju.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist