Sjećamo se: Bob Marley

Written by on 06/02/2016

Robert Nesta Marley rođen u mjestu St. Ann – Jamajka, 6. februara 1945. godine, u svijetu poznatiji pod imenom Bob Marley ili super zvijezda “trećeg svijeta”, kralj marihuane, prorok rastafarijanskog pokreta kako ga sve nazivaju. Uprkos tome što se rodio u siromašnoj porodici i što mu je život bio jako težak, Bob Marley je uspio slijediti svoj san i postati jedan od najvećih muzičara u historiji. Širio je ljubav, mir i jedinstvo. Kolika je bila njegova uloga u svemu tome svjedoči atentat koji je izvršen 1976. godine, srećom neuspješno.

Bob M.

1963. godine formirana je originalna postava The Wailersa, koju čine Bob Marley, Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova prva pjesma “Simmer Down” postala je hit na Jamajci.

1966. godine Haile Sellasie je posjetio Jamajku i tad Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru.

Snimio je album “Exodus” koji će dugo poslije njegove smrti biti izabran za najbolji u 20. stoljeću. Bio je više od muzičara. Uspio je postati politički guru, religijski propovjednik, dekolonizirao je popularnu muziku i prvi je u muzičkoj industriji razbio monopol anglosaksonskog sjevera, otvorivši vrata za “world music”. 

Kao mladić, Marley je bio izložen rasnom ismijavanju, jer je bio ‘mješane rase’, te se i sam tokom života bavio propitkivanjem svoje rase, i rasnog identiteta općenito.

Jednom je rekao: 

“Ja nemam predrasude prema samome sebi. Moj je otac bio bijelac, moja majka crnkinja. Nazivaju me polu vrstom ili kako god, no ja ne naginjem ni na čiju stranu. Ja ne naginjem na crnačku stranu, niti na bijelačku stranu. Ja naginjem na Božju stranu, na stranu onoga koji me stvorio i koji je učinio da nastanem iz crnog i bijelog“.

U nastavku pogledajte, ako već do sada niste, šta je za Bob Marley-a bilo “bogatstvo”.

https://www.youtube.com/watch?v=Y0hKpdnuXnw

 1978. godine Bob održava politički koncert pod nazivom “One Love Peace Concert” u pokušaju da pomiri dvije sukobljene političke strane. Zauvijek će ostati zapamćeno kako je na samom kraju koncerta pozvao premijera Michaela Manleya i njegovog političkog suparnika Edwarda Seaga-a da se zajedno pojave na pozornici koji su se i rukovali pred okupljenom publikom. 

Rukovanje dva politička rivala desilo se tokom pjesme “Jammin”. U nastavku pogledajte upravo taj historijski koncert. 

https://www.youtube.com/watch?v=JVG9Tw0JMBk

Za nastup “One Love Peace Concert” Marley je od UN dobio Medalju za mir. Bend je nastavio sa radom, objavivši 1978. live album “Babylon by the Bus”, 1979. “Survivor” i 1980. “Uprising”. Također su nastavili i s turnejama, uključujući i nastup na svečanosti povodom nezavisnosti Zimbabvea, te su ostvarili njihov najveći nastup ikada, koncert u Milanu (Italija) pred 100.000 ljudi.

Tokom turneje u SAD-u krajem 1980. godine, za vrijeme nastupa u Madison Square Gardenu, Marley se osjećao vrlo loše, ali tome nije pridavao važnost. Nakon toga, Marley pada u nesvijest tokom trčanja u Central parku i tada su mu doktori dali još mjesec dana života. Marley održava još nekoliko koncerata u SAD-u, ali shvativši da nema više snage prekida turneju.

Bob Marley posljednji put održao je koncert u Pittsburghu. Nakon otkazivanja turneje Marley odlazi u bolnicu u Miamiju, gdje je 4. novembra u Etiopskoj ortodoksnoj crkvi kršten kao Berhane Selassie. U posljednjem pokušaju da mu se spasi život Marley se podvrgava novoj metodi liječenja, ovog puta u Njemačkoj, gdje će proslaviti svoj 36-ti i posljednji rođendan.

Povreda prsta koju je zadobio igrajući nogomet postala je opasno kancerogena, a medicinski testovi su pokazali da se karcinom proširio na mozak, pluća i trbuh.

11. maja 1981. Bob Marley je umro u bolnici u Miamiju. Sahranjen je na Jamajci, a za svoj humanitarni rad dobio je jedno od najvećih priznanja Jamajke, Orden zahvalnosti. Svijet je izgubio zagovornika siromašnih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih muzičara njegove generacije. Bio je prva megazvijezda iz trećeg svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke, socijalne i društvene svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju muzičare i umjetnike širom svijeta.

Svoje posljednje riječi uputio je sinu Ziggyu, kojem je rekao:

Novac ne može kupiti život.

 

Foto: Denis O’Regan/Getty Images

 

Tagged as

RadiYo Active

Current track

Title

Artist